Pengikut

Khamis, 14 November 2013

[PART 4] Keguguran.... Cuci rahim/dnc

Assalamualaikum...
Salam Sejahtera...

Lepas dah kena admit wad....kena ambik darah..masuk jarum yang untuk drip air tu...apentahnamanya pas dah kena tahan wad tu...doktor pun datang melawat...dia bagi la penerangan sikit pasal dnc ni...cerita pasal risiko, komplikasi dan macam-macam la yang menakutkan...betul...tak ada yang ok pun..cerita pasal tercucuk rahim la...akan bleeding banyak la...kalau bleeding, terpaksa masuk darah...mungkin darah tu tercemar..mungkin akan alergik..gatal-gatal badan....kemungkinan kena HIV pun ada...sangat scary...selain tu dia kata dnc ni akan diberi bius separuh..thats mean kena cucuk ubat bius kat tulang belakang...ala...........serius takuuuuuut...terus rasa nak balik rumah...terus rasa menyesal tak gi klinik private je....TAPI....
pada sebelah petang, doktor bius datang melawat..anakMommy dah plan nak merayu bagi bius penuh ni...lepas ditanya-tanya sejarah kesihatan..dia kata "Ok..kita akan bagi bius penuh" fuh....legaaaaaaaaaaaaa en.baba pun kata..."Hm....tak payah la fikir nak gi private dah" hehe

Pukul 12tengah malam...anakMommy dah start puasa..tak boleh makan dan minum...air kosong pun tak boleh....perut kita kena kosong sebelum operation..takut nanti ada komplikasi yang melibatkan paru-paru..
6 pagi anakMommy dah siap mandi, pakai baju operation kaler putih...nurse dah masukkan air drip tu sebab anakMommy dah start puasa...

Pagi Isnin, pukul 7 pagi doktor panggil..doktor kata nak masukkan ubat pada rahim...bagi rahim lembut dan bersedia untuk di cuci...lepas masuk ubat tu....tak bleh gerak selama sejam..kena baring je...
masa masuk ubat ni...takde la rasa sakit pun..biasa je...yang masukkan tu doktor perempuan...lepas dah masukkan ubat, nurse kata akan rasa sakit..kemungkinan akan gugur sendiri.tapi anakMommy takde la pulak..tak sakit dan kena buat dnc jugak...

Disebabkan kes anakMommy tak urgent sangat...so kena tunggu turn la selepas ibu-ibu mengandung czer dulu and kes-kes emergency yang lain kalau ade...diikutkan turn anakMommy yang ke 3 tapi ada kes-kes lain anakMommy punya turn jadi yang ke5.

Dari pukul 6.00pagi anakMommy ready dengan baju operation..pukul 1.30 tengahari baru turn anakMommy...sempat la jumpa en.Baba sebelum naik ke OT tu....
pukul 1.30 ditolak ke bilik bedah, pukul 2.47pm start..3.10 pm dah settle...hm sekejap je kan.... pukul 4 dah sampai wad semula...
Masa dekat wad ni baru anakMommy rasa sakit perut...rasa macam nak bersalin..perut rasa macam diperah-perah....tapi still boleh tahan lagi....sejam la jugak sakit..pastu dah tak ade dah...sampai la sekarang...

Untuk dnc ni anakMommy diberi General Anasthetic (GA)..maknanya bius penuh..ubat bius ni diberi masa kita dalam bilik bedah...anakMommy sedar lagi la masa mula-mula masuk bilik bedah tu..dengar la diorang pasang lagu....tengok macam-macam jenis lampu..masa dalam tu kita akan diproses la...tampal itu ini kat badan..doktor bius bagi ubat tahan sakit melalui drip..pastu baru masuk GA..anakMommy dah ready nak kira 1-10 tapi tiba-tiba je dah tak sedar...sedar-sedar je dah selesai..

pengalaman anakMommy buat dnc, langsung tak rasa sakit...sakit masa kena cucuk and ambik darah je...ops terlupa pulak..sakit perut sikit lepas dnc..

tips dari kawan-kawan..lepas selesai operate..jangan terus bangun..baring dulu berjam-jam...takut nanti pening..dan muntah-muntah...

*tq kepada semua doktor-doktor yang terlibat..nurse...kawan-kawan...dan paling utama family....en.baba...i love you...

[PART 3] Keguguran... admit wad

Assalamualaikum...
Salam Sejahtera...

Ahad pagi Dhia, baba n anakMommy keluar breakfast sama-sama...makan roti canai.anakMommy minum teh ais...ye la...kan dah nak kena pantang..hehe lepas breakfast hantar Dhia gi rumah pengasuh, terus kitorang ke Hospital Seri Manjung...anakMommy kena admit ke Wad 1...dapat pun katil nombor 1..hihi anakMommy pun tuka la baju.pakai uniform hospital warna hijau...sori la.tak ade amik gambar pun masa kat hospital tu...takut nak buat dnc punya pasal...

Dah kena admit, macam biasa la..ada doktor datang tanya macam-macam la...pastu doktor tu cucuk jarum kat tangan...ada ambik darah sikit...anakMommy siap pesan lagi kat doktor tu suruh buat betul-betul..jangan nak cucuk banyak-banyak kali..huhu sian doktor yang bernama Ahmad Hanif tu..senyum je dia..bukan ape...banyak kali dengar doktor tak berapa cekap kerja-kerja macam ni..tapi Alhamdulillah....doktor ni ok.buat sekali je...walaupun houseman je...

Kes wad 1 ni khas untuk ibu mengandung..yang menunggu masa nak bersalin...yang ada masalah semasa mengandung macam cirit-birit ke...muntah sampai takde selera nak makan...baby dah meninggal dalam perut..keguguran macam anakMommy..macam-macam la yang berkaitan dengan mengandung..dah duduk dalam wad ni ada yang pakai baju hijau..ada yang pakai baju pink..hm anakMommy buat kesimpulan sendiri,yang pakai baju pink tu still ada baby dalam perut...selamat lagi babynya..yang baju hijau tu...baby dah tak ada...anakMommy la salah sorangnya tu...uhuhu sedihnya.....

Jiran-jiran katil anakMommy pakai hijau..ada yang dah mengandung 5bulan...4bulan...hm sian diorang...anak sulung pulak tu..anakMommy ada la jugak buah hati pengarang jantung kat rumah...cuma yang second ni tak ada rezeki...

Bila dah duduk dalam wad ni....tau je la.macam-macam ragam orang...orang ni mengerang sakit...orang tu nak bersalin...anakMommy yang penakut ni mula la rasa macam ada anak sorang pun dah cukup..hehe dulu masa bersalin yang sulung, anakMommy terus masuk labor room..tak ada pengalaman kena tahan wad macam ni..alhamdulillah...harap-harap kalau la ada rezeki mengandung lagi....biarlah prosesnya sama macam anak sulung...dipermudahkan...

*tq ye doktor Ahmad Hanif..sabar melayan ibu mengandung yang takut jarum ni...


Rabu, 6 November 2013

[PART 2] Keguguran....sakit ke?

Assalamualaikum...
Salam Sejahtera....

First time seumur hidup anakMommy keguguran...takut sangat.....bermacam-macam perasaan ada....macam ni rasanya perasaan orang yang keguguran...TAKUT!!! sedih tu tak datang lagi...mungkin sebab takut tu melampau-lampau kot..sampai tak fikir yang lain...

Pengalaman keguguran anakMommy ni....anakMommy tak rasa sakit langsung!!! sikit pun tak...start dari bleeding hari Rabu sampai le admit wad Hospital Seri Manjung hari Ahad tu..tak ada pun sakit-sakit perut...yang peliknya..bleeding pun sikit sangat..kadang-kadang langsung tak ada..dah admit wad pun tak sakit sampai la saat nak masuk bilik bedah..

Mungkin setiap orang lain-lain kot..anakMommy ada jugak google cari blogger yang senasib dengan anakMommy...ada yang sakit sangat...ada yang gugur sendiri dekat rumah...ada yang tumpah darah teruk sangat...macam-macam la..tiba-tibarasmenyesalpulakbaca

Setiap hari anakMommy berdoa jangan la tumpah darah tengah-tengah malam...tiap kali en.baba selesai solat, anakMommy suruh dia doakan agar semua dipermudahkan dan berjalan lancar..alhamdulillah...tak ada apa-apa berlaku sampai la anakMommy masuk wad..

*tq en.baba...i love you so much <3 <3 n cik Dhia...sangat memahami Mommy yang tak sihat ni...

[PART 1] Keguguran...

Assalamualaikum...
Salam Sejahtera....

Takut tak baca tajuk entry anakMommy?anakMommy pun takut..huhu ngeri...
Meh anakMommy nak cerita sikit kronologi second pregnancy ni...

Pada 16 September 2013 anakMommy disahkan mengandung 5minggu...sangat terkejut ok...tapi happy la jugak..nanti si Dini jadi kakak...ada kawan bermain....

Tapi malangnya..pada pagi 23 Oktober 2013(Rabu) pukul 9.30pagi...semasa anakMommy sibuk buat kerja sibuklahsangat..tiba-tiba rasa macam basah je...dalam hati "alamak! terkencing dalam kain ke?malunya kat kawan-kawan" anakMommy pun bangun la dari kerusi..pastu rasa air keluar lagi...tengok je kain dah ada merah-merah...PANIC...taktau nak buat apa dah..terus anakMommy ambil handbag lari masuk dalam kereta...call baba tercinta...9 kali anakMommy tepon baba tak angkat..alahai...airmata dah laju macam air terjun ni...pastu baba telefon balik...anakMommy bagitau la yang anakMommy dah bleeding....dia suruh pergi hospital..tak payah tunggu en.baba sebab dari tempat kerja dia nak ke sekolah anakMommy dah 30minit..padahal dari sekolah anakMommy nak ke hospital tak sampai 5minit pun...hospital depan tempat keje.
anakMommy pun fikir...kalau nak pergi sendiri, jauhnya nak parking...pastu nak jalan lagi....anakMommy pun mintak la tolong kawan...terkejut dia tengok anakMommy nangis-nangis..padahal pagi tadi ok je borak-borak...terus la ke emergency Hospital Seri Manjung..

Masa check up kat hospital...doktor kat emergency scan...bagitau baby dah tak ade heartbeat....hm..anakMommy pun...nak cakap apa lagi...diam je la..tak ada la pulak nangis meraung-raung macam drama tv tu....doktor kat situ refer ke bahagian labor pulak..tengah tunggu surat..baba pun sampai...
Pastu pergi scan dekat labor, doktor situ kate confirm la baby dah tak ada heartbeat..patutnya anakMommy 12week pregnant tapi baby besar 9week je..maybe baby tu dah tak ade since 9weeks la...baba pun tak ade cakap pape...2 kali scan tapi keputusannya tetap sama...hm

Doktor bagi consultation...suruh buat dnc..kitorang pun ok je la..nak buat macam mana..dah tak ada rezeki....anakMommy decide buat hari Isnin 28 Oktober 2013. So Ahad dah kena admit wad la...

Pengalaman dnc / cuci rahim anakMommy buat entry lain..dah panjang sangat pulak entry ni....
See ya....

*tq kak Mazian sebab tolong hantar ke spital...

Jumaat, 2 Ogos 2013

Dhia Dini...happy birthday to you....

Today is her birthday....
2 Ogos 2013...
Si Dhia ni lahir 2 Ogos 2011...bersamaan 2 Ramadan...hari Selasa...
Lahir bulan puasa...senang mommy ingat bulan hijrah..hehe
Happy birthday to you my dear...
Dialog pagi tadi:
Mommy: happy birthday Dini...
Dini: hepi birthday Dini...
Mommy: Dini nak hadiah ape?
Dini: air totom(air kosong)
Mommy: hehe...ok...no problem...

Ahad, 21 Julai 2013

Blog tak boleh buka?

Assalamualaikum...
Salam sejahtera...

Sekian lama anakMommy tak menjenguk blog..sangat sibuk dengan kerja hakiki..last time anakMommy access  ke blog adalah sebelum puasa...hm...1...2..3..4..5..6..7..8..9..10..11..12 hampir 2 minggu anakMommy tak bukak blog...

selepas sahur sambil menunggu nak solat subuh, anakMommy pun on laptop..taip kat address tu http://anakMommy.blogspot.com/ tapi tak boleh..yang keluar kat situ "Problem Loading"...aik??giler cuak...takkan sebab lama tak buka blog jadi macam tu?uwa......anakMommy try lagi...tak boleh jugak...aAAAAAAAAAAAAaaaaaaaaaaaaaaaaaaa cemana ni...rasa nak nangis pun ada...

anakMommy pun try la alternatif lain...bukak pakai Internet Explorer...baru boleh..lega sikit...tapi bila guna mozilla firefox tak boleh jugak...ada sape-sape tau tak kenapa jadi macam tu?dan macam mana nak bukak guna mozilla balik?please..please..somebody please help me...

Selamat Berpuasa

Assalamualaikum...
Salam Sejahtera...

Selamat berpuasa untuk semua....anakMommy sangat sibuk sepanjang bulan puasa ni...tak sempat nak buat entry tentang puasa..sahur...etc hehe belum terlambat lagi kan...

Sepanjang bulan poser ni...waktu sekolah dipendekkan.selalu balik pukul 5..tapi dah bulan puasa ni...balik pukul 2.40 pm..setiap waktu mengajar kena potong 5minit.dari sejam jadi 55minit je..walaupun potong 5minit je,anakMommy rasa macam tak cukup masa...nak BW pun tak sempat..bila macam ada masa sikit nak melawat kawan-kawan..no internet access pulak...sabo je la...

sekarang ni dah masuk fasa kedua bulan Ramadan dah pun...cepat masa berlalu...
marilah sama-sama tingkatkan ibadah kita dalam bulan yang mulia ini...pahalanya berlipat kali ganda..mudah-mudahan insyaAllah...

Khamis, 4 Julai 2013

Nama WIFI

Assalamualaikum...
Salam sejahtera...

Apakah itu? Confirm semua orang tau..wifi...wireless internet..di rumah, anakMommy menggunakan perkhidmatan dari P1..ok la servisnya..dah 3tahun guna P1 ni..tapikan...tahun ni servis P1 kurang memuaskan...line tak ade..bila kita telefon centre...dia cakap sedang buat upgrading...hm ntah la...

abaikan aje lah...anakMommy taknak komen banyak-banyak pasal server...anakMommy nak share pasal nama wifi yang digunakan..SSID kalau tak silap..
perasan tak kalau kita on wifi tak kisah la laptop ke, tablet ke, smartphone ke dalam mall atau dimana-mana yang ada wifi..mesti ada macam-macam wifi yang ada.. "kfc", "secret recipe" dan banyak lagi la...kalau on dekat kawasan perumahan, selalunya keluar la nombor rumah, atau nama tuan empunya...biasa la tu kan...pernah tak korang jumpa nama yang pelik-pelik...ni antara nama wifi yang anakMommy jumpa dalam page di facebook.

"curik wifi yer bang"
"ada tepung sekampit"
"dosa hack"
"bak duit kalau nak gune wifi aku"
"kalau nak password bayor le"
"takde duit nak pasang wifi ke"
"wifi nie bapak aku yang bayor"
"curila lg"
"mmg wifi aku bayar utk kau guna"
"masuk tandas pun bayar 20sen"

hehe..kelakar kan..wifi rumah anakMommy guna nama biasa je..

Rabu, 3 Julai 2013

Gambar #3


Khamis, 27 Jun 2013

Jepun tanpa Visa

Exemption of Visas for Nationals of Malaysia

June 25, 2013
Japanese
    1. A visa exemption arrangement exists between Japan and Malaysia such that nationals of Malaysia who meet relevant conditions may enter Japan without obtaining a visa for a period of not exceeding three consecutive months (short-term stay). Nevertheless, since 1993, based on a consideration of the state of affairs at the time, the Government of Japan began to encourage that nationals of Malaysia obtain a visa in advance to enter Japan.
    2. However, in celebration of the 40th Year of ASEAN-Japan Friendship and Cooperation, the Government of Japan has decided that from July 1, nationals of Malaysia in possession of ordinary IC passports meeting ICAO standards (with ICAO’s IC passport symbol on the front cover) who wish to enter Japan for short-term stay will no longer be encouraged to obtain a visa as noted above and will be able to visit Japan without one. In making this decision, Japan is effectively restarting the measures to offer visa exemptions for nationals of Malaysia with the intention of entering Japan for short-term stay. The further development of Japan-Malaysia exchange is expected as a result of the restart of the visa exemption, including increases in the number of tourists from Malaysia who visit Japan and the enhancement of the ease of business transactions between the two countries.
      Regardless of the above, the restart of visa exemptions shall apply only to those with an ordinary IC passport in compliance with ICAO standards as mentioned above. Nationals of Malaysia who do not hold an ordinary IC passport in compliance with  ICAO standards continue to be encouraged to obtain a visa.
    Exemption of Visas for Nationals of Malaysia
    Petikan dari laman web kedutaan Jepun

    Assalamualaikum...
    Salam sejahtera...

    Dah baca petikan info terbaru kat atas tu?
    Berita baik untuk rakyat Malaysia yang nak ke Jepun..
    Semua orang pun dah tau betapa susahnya nak pergi Jepun..sebab apa?sebab nak pergi Jepun tu kena ada VISA...dengar cerita...susah nak dapat VISA...kena ada RM10k dalam akaun la..kena ada itenary la...sekarang tak lagi...dah tak perlu VISA kalau nak ke sana...senang la kan...

    Dalam fikiran ni pun dah melayang-layang sampai ke Jepun.hehe tapi ongkosnya tiada..huhu boleh berangan je la...


Rabu, 26 Jun 2013

Tiada jerebu lagi

Assalamualaikum...
Salam sejahtera...

Harini dengan semalam anakMommy cuti..bukan anakMommy mohon cuti..tapi ni cuti untuk seluruh sekolah daerah Manjung..sebab jerebu yang agak teruk..mencecah 300 la jugak..semalam anakMommy ronda-ronda naik kereta, jarak penglihatan amat terhad..tapi bila keluar rumah pagi tadi untuk sidai kain...cuaca sangat baik..jerebu pun dah takde lagi...
Alhamdulillah....doa umat Islam dimakbulkan....terima kasih YA Allah....

hm...Bila dah cuti...kena la ganti...entah bila la sekolah ganti...cuti nak..ganti taknak..hehe

Ahad, 23 Jun 2013

Jerebu sana sini

Assalamualaikum...
Salam sejahtera....
Selepas beberapa hari...akhirnya jerebu dah sampai ke Manjung...IPU di Seri Manjung harini 94....gi breakfast pagi tadi suasana ala-ala Cameron gitu...hehe tapi tak sejuk la....
Bayangkan 94 dah macam ni...ntah macam mana la sahabat kita di Muar yang bacaan IPU 745 tu...dah di isytihar darurat pun oleh PM kita...
Semoga hujan lebat akan turun membasahi bumi Malaysia...dan mereka yang mencetuskan jerebu ni akan terima akibatnya...amin....

Jumaat, 21 Jun 2013

Ajaibnya sayur

Assalamualaikum...
Salam sejahtera...

anakMommy ternampak petikan ni di wall facebook...saja nak share dengan semua....


Khamis, 20 Jun 2013

Petua #2: Hilangkan kotoran pada cawan

Assalamualaikum...
Salam Sejahtera....

Kotoran atau karat pada cawan memang nampak tak menarik...rasa macam kotor je kan walaupun kita dah basuh...cawan, mug, teko kat rumah anakMommy pun sama...dah sental dengan sunlight pun susah nak hilang..masih ada jugak nampak karat tu...

anakMommy ada la jugak baca petua dalam majalah...guna cuka la...so bikarbonat la..lemon...tapi tak rasa nak buat pun..tak percaya sebenarnya...huhu susah kan...orang dah bagi petua pun tak nak ikut...hm....
so berdaki la cawan kat dapur rumah tu...

tapi suatu hari............masa tengah bersembang dengan bff...terkeluar la cerita pasal karat-karat ni...my bff bagi petua nak hilangkan karat cawan tu...senang gila...sama macam petua dalam majalah....hihi tu la...tak ikut lagi..haha tq zura my bff

HILANGKAN KOTORAN DEGIL PADA CAWAN/MUG/TEKO

Bahan yang diperlukan:
- berus basuh pinggan
- cuka

Cara-cara:
1. Tuangkan cuka dalam cawan. (lebih kurang suku cawan tu)
2. Tonyoh dengan berus basuh pinggan.
3. Siap!

Hasilnya cawan/mug berseri-seri..tiada lagi kotoran yang kelihatan..ahaks...
petua ni anakMommy tak pasti la berkesan ke tak untuk barangan plastik...kalau untuk kaca memang terbaik...

ni cawan kat rumah yang telah anakMommy putihkan..hehe

Rabu, 19 Jun 2013

Gambar #2

Selasa, 18 Jun 2013

Ulangtahun ke3


Tertinggal cerita sendiri...hehe gambar diambil masa nikah 3tahun lepas....12 JUN 2010...
dah tiga tahun jadi isteri kepada En.Baba ni...semoga perkahwinan kami berpanjangan hinggga ke akhir hayat.

Sabtu, 15 Jun 2013

swEEthomE #introducer

Assalamualaikum...
Salam sejahtera...

Apakah intoducer tu....meh nak citer sikit...masa kita nak beli rumah tu...sales person tu akan tanya siapa yang bagitahu pasal rumah yang nak dibeli ni...kita pun jawab "kawan"..kawan kita ni la introducer...penting sangat ke introducer ni...jawapannya...sangat la penting.....sebab apa?sebab introducer ni akan dapat duit...ha...RM500 tau bagi setiap rumah yang berjaya dijual..kalau dapat promote 10buah rumah..em 10XRM500=RM???? banyak kan.....
RM500 ni developer anakMommy la bagi..tempat lain tak pasti sama ada harga tetap ke atau bergantung pada developer tu sendiri..tapi tetap ada RM RM...

masa anakMommy beli dulu, anakMommy letakkan nama en.Baba sebagai introducer...bila rumah dah siap 100%, en.Baba akan dapat la RM500 tu..boleh la buat apa-apa yang patut dengan duit tu..

swEEthomE #rumahku

Assalamualaikum....
Salam sejahtera....

Kredit: desainrumahasri.com
Bestnya kalau dapat sebuah rumah banglo macam dalam gambar kat atas tu...best sangat...ada laman untuk bersantai...tanam pokok bunga..hm...bahagianya rasa... =D rumah yang anakMommy tinggal sekarang ni rumah teres setingkat....menyewa je pun.sekarang ni dalam proses nak ada rumah la....sedang dalam pembinaan...bukan rumah banglo macam dalam gambar tu...mampu beli rumah teres je.....tu pun dah hampir nak lemas nak bayar..hehe tak bayar lagi pun sebenarnya....18bulan lepas sign S&P baru mula bayar..kenapa 18bulan baru kena bayar?hm baca entry ni swEEthomE #pinjaman perumahan

anakMommy teringin la nak tinggal dalam banglo....tapi mahal giler nak mampos...RM37++++ kalau nak jugak..balik kampung je la...rumah tinggalan mak abah...

anakMommy beli rumah teres dua tingkat je kat Manjung ni..itu pun harga cecah suku juta...huhu mahal tau rumah kat Manjung ni...hm...memang kat Manjung je ke yang mahal atau memang hartanah sekarang ni harga camtu?

ta daa....ni lah rupa tak siap tu...
Lepas ni akan bermula projek rumah...mendeko dan sebagainya....

swEEthomE #Pinjaman Perumahan

Assalamualaikum....
Salam Sejahtera...

bila nak membeli rumah kena la buat pinjaman kan...tak ramai yang mampu beli cash..ada tak yang beli cash sebenarnya?kayo betul ek dapat beli cash....

Memandangkan anakMommy ni kakitangan kerajaan..anakMommy buat pinjaman perbendaharaan je la...Bahagian Pinjaman Perumahan (BPP)..mula-mula tu takut la jugak gagal ke apa ke...rupa-rupanya senang je..tak sampai 2bulan semua dah settle.tunggu rumah nak siap je..
berapa banyak yang boleh dipinjam,kena tengok dulu kelayakan pinjaman..kelayakan ni bergantung kepada basic salary...tengok jadual ni

TARIKH BERKUATKUASA MULAI JANUARI 2011
Bil
Gaji Bulanan Hakiki (RM)
Kelayakan Pinjaman (RM)
1

6,500 dan ke atas

450,000
2
5,500 ke 6,499
420,000
3
4,500 ke 5,499
400,000
4
3,500 ke 4,499
380,000
2
3,000 ke 3,499

320,000
3
2,500 ke 2,999

280,000
4
2,000 ke 2,499

255,000
5
1,500 ke 1,999

205,000
6
1,200 ke 1,499

168,000
7
1,000 ke 1,199

130,000
8
800 ke 999

105,000
9

799 dan ke bawah

80,000
Tarikh Dikemaskini ( Isnin, 25 Februari 2013 08:52 )
Sumber: BPP

masa anakMommy mohon dulu basic tak sampai RM2500 pun..jadi layak pinjam RM255000 je la..harga rumah RM255360 (afterless bumiputera)..kena la bayar kat lawyer lagi RM360 tu..untung beli rumah guna BPP ni..tak perlu keluarkan 10% deposit...dan bayaran balik bermula bila rumah 100% dah siap atau 18bulan dari sign S&P....sebab tu la anakMommy tak bayar duit rumah lagi...bayangkan bila dah mula bayar RM12++.++ tak ingat nilai sebenar dipotong dari gaji....agak sesak la..nasib baik ada en.Baba..kitorang share la..bayar sama-sama...

Khamis, 13 Jun 2013

(,^^) salam ceria

Assalamualaikum...
Salam sejahtera...

Lamanya anakMommy tak jenguk blog...apatahlagi blogwalking...sangat-sangat tak sempat nak melawat blog kawan-kawan...sepanjang cuti sekolah anakMommy tak berblog..asal pegang handphone je...mesti si Dhia suruh simpan balik...nak kena main dengan Dhia je...hm layankan je la...nanti kang kekurangan kasih sayang pulak...

sekarang dah masuk kerja..boleh la curi-curi masa sikit time breakfast and lunch untuk blog...ops


Ahad, 26 Mei 2013

Demi cinta.... ^,^


Nampak kan gambar yang kat atas tu?hehe sorry sangat-sangat...anakMommy baru terkena demam Adam&Hawa ni...hehe dulu cerita ni ditayangkan di MUSTIKA HD...rumah anakMommy takde langgan HD HD ni...so biar je lah...tup tap tup tap...ade tayang di RIA setiap Isnin-Khamis pukul 6 petang...memang layan la..en.baba ngutuk-ngutuk cerita ni...tapi tiap-tiap petang dia yang tunggu dulu depan tv...suka tapi taknak mengaku...huhu

Sampai episod berapa ye cerita Adam&Hawa ni...menyampah la dengan Hawa tu...geram je...tak sabar nak tengok ending ni...sekarang ni anakMommy tengok part yang Hawa pergi rumah Adam attend kenduri arwah...ke kenduri kesyukuran ek? pastu adik Hawa pergi jumpa Azi...cerita pasal Johan tu...
hm bila nak abis ek...

boring la layan cerita bersiri macam ni...buat orang ternanti-nanti..tertunggu-tunggu...

Khamis, 23 Mei 2013

Gambar #1




Isnin, 20 Mei 2013

Cuti Sekolah muncul lagi

Assalamualaikum...
Salam sejahtera...

Harini dah 20 Mei 2013...lagi 4 hari sekolah pastu 24 Mei 2013 akan bermula lah cuti sekolah untuk pelajar-pelajar murid-murid cikgu-cikgu seluruh Malaysia....sangat best...kan..kan...kan...tapi kolej anakMommy sekolah sebenarnya...mula cuti sekolah 30 Mei 2013...uwawawa....padahal bukak sekolah sama je dengan sekolah biasa...10 Jun 2013 jugak.....rugi cuti beberapa hari..walaupun beberapa hari, cuti ni tersangat la penting bagi cikgu tau.....masa ni la nak urut-urut kaki sebab lenguh jalan dalam kelas...masa ni la nak merehatkan jari setelah berhempas pulas menanda hasil kerja murid..masa ni la nak rehatkan peti suara setelah penat membebel dalam kelas...huhu

Bukan sekolah anakMommy je yang mengalami nasib cam gini...tapi seluruh Kolej Vokasional seluruh Malaysia...tapi anakMommy takde la kisah sangat...sebab takde nak ke mana-mana pun...jadi surirumah je sebab en.baba keje...hihi anakMommy kesian dengan kawan-kawan yang PJJ perkahwinan jarak jauh...cuti-cuti macam ni la nak spend masa dengan keluarga tersayang....tapi nak buat macam mana kan..saya yang menurut perintah...

Khamis, 16 Mei 2013

my Special dAy

Assalamualaikum
Salam Sejahtera....



today is my special day.....Teacher's Day!!!!!
Selamat Hari Guru to me and to all teachers in Malaysia...hihi

dah tahun ke-5 anakMommy jadi cikgu..lagi 30 tahun nak pencen..huhu..hm boleh tahan lama anakMommy terjebak profesion perguruan ni....pilihan arwah bonda anakMommy sebenarnya..anakMommy nak jadi akauntan..nak jadi bos kak Yuka ..hikhik..hm...tak sempat arwah bonda nak tengok anak bongsu dia ni jadi cikgu sebab masa anakMommy praktikal mengajar di SEKOLAH MENENGAH TEKNIK KUALA TERENGGANU, bonda anakMommy meninggal..hukhuk..

anakMommy ingat lagi....lepas je habis belajar di UNIVERSITI TUN HUSSEIN ONN MALAYSIA (UTHM) tahun 2008...hujung tahun 2008 anakMommy terus di hantar mengajar ke SEKOLAH MENENGAH TEKNIK SERI MANJUNG...2010 SEKOLAH VOKASIONAL SERI MANJUNG...2012 KOLEJ VOKASIONAL SERI MANJUNG...tapi semua sekolah yang sama....hihi

anakMommy harap semua cikgu cikgi diluar sana happy and success selalu....



Isnin, 13 Mei 2013

PETUA #1: Melembutkan daging

Assalamualaikum
Salam Sejahtera....

Petua #1: Melembutkan daging


Perapkan daging dengan betik papaya selama setengah jam atau lebih...masak seperti biasa...
atau
masukkan batang betik yang dipotong kedalam masakan....insyaAllah daging akan lembut

:: terdapat enzim dalam betik yang boleh menguraikan protein daging...sebab tu la daging akan cepat lembut...

Selasa, 7 Mei 2013

pangkah memangkah PRU13

Assalamualaikum....
salam sejahtera...

entry PRU lagi?hehe...tak ada kaitan dengan mana-mana parti politik ok..

anakMommy tiba-tiba teringat suatu masa dulu sangat-sangat-sangat-sangat.....lama giler la ni...anakMommy ada baca majalah gila-gila...tau?ha.majalah kartun tu....

dalam tu ade la citer pasal yang bhormat pergi berkempen ke kampung-kampung..biasa la...YB kan...tapi tak jadi masalah la kat YB ni..memang orang kampung amat suka dengan dia..pendek kata YB ni boleh menang la...bila keluar je keputusan pilihanraya tu...YB ni kalah...YB ni pun pelik la...semua orang kampung suka dia...tapi kenapa dia kalah teruk sangat...si YB ni pun pergi la ke kampung tersebut...YB pun tanya la kenapa tak undi saya...orang kampung pun cakap la...kami undi YB sebab tu la kami tak pangkah YB..kami pangkah orang yang kami tak suka...maka YB pun tau la citer kenapa dia boleh kalah...kikiki

tapi.....

anakMommy ingat dalam majalah kartun wat lawak kelakar je yang ada citer tu...rupa-rupanya memang ada dalam realiti...bukan satu kampung ye..seorang individu je...inilah dialognya..................

anakbuah : Maksu, kita pangkah orang yang kita tak suka kan?
anakmami : Uish, kita pangkah orang yang kita nak la..apa la kakak ni...tak kan tau kot..
anakbuah : Mana la kakak nak tau...kakak tak mengundi...hehehe sambil sengih-sengih
anakmami : Nasib la tak mengundi..kalau mengundi kat tempat ada lebih dari 2 calon, tak pasal-pasal jadi
                  undi rosak..

alahai sweetheart....terlampau banyak sangat baca buku kot...hihi





Ahad, 28 April 2013

"Not GA Blue But Giveaway"


anakMommy ada join GA lagi...sape yang nak join..boleh la klik gambar tu.....

ok tak anakMommy punya dialog tu?anakMommy tak kreatif buat ayat ni...huhuhu tapi kira ok la kan...

ni blog bro wan...anakMommy kenal wan melalui blog...tapi best blog ni..kalau korang tak percaya...korang try la jenguk blog ni...ni anakMommy kasi link http://mohd-ridzwan.com/

Jumaat, 26 April 2013

Candy crush saga

Candy Crush Saga

Siapa yang tau tajuk entry di atas sila angkat tangan....
Ni adalah game yang boleh didownload kat playstore..main kat facebook pun boleh...Very addicted main game ni..hehe sampai kena sound dengan suami okey...hahaha tapi memang layan abis la....bukan ape...cute sangat candy ni....warna warni sangat...

 





Mula-mula terjebak secara tak sengaja...biasa la...pakai android..bleh download free...so anakMommy pun try la download..bile dah main best pulak...huhu ada 300++ level...anakMommy main baru kat level 104..susahnye la nak naik level ni...game ni ada 5 live..kalau da abis 5 live ni..tunggu la dua jam setengah...nanti ada la balik 5 live...satu live akan di refill setiap setengah jam..

Siapa yang nk try main bleh la search Candy Crush Saga kat Facebook atau henpon Android/Iphone..

Rabu, 24 April 2013

Di mana Dhia

Assalamualaikum...
Salam sejahtera...

Entry ringkas arini...hihi
Siapakah Dhia ni?? Ini lah gerangannya si Dhia.....


Comel tak?hehehe...ni anak anakMommy.buah hati pengarang jantung..teman gaduh kasi nangis di kala anakMommy boring..huahua..sampai hati anakMommy kan....nama budak kecik ni Dhia Dini....weekend aritu bawa si Dhia ni main playground kat Giant...boleh plak Dhia main cak cak kat situ....

cube cari mana Dhia dalam gambar kat bawah ni...



Isnin, 22 April 2013

Terkini: Emas RM150 segram

Assalamualaikum...
Salam sejahtera....

Semalam anakMommy n family jalan2 kat Aeon Seri Manjung...minum petang kat auntie Anne's betol tak ejaan ni..kikiki pastu ternampak ramai la umat manusia kat Poh Kong....hm tertanya-tanya la jugak kenapa ramai orang kat kedai emas....so anakMommy pun memberanikan diri masuk situ...Poh Kong la....sebab bila ramai orang..xde la segan sangat nak cuci mata....pekerja situ pun xperasan kita sebab dia sibuk entertainment orang lain....hehe bijak kan anakMommy ni...

anakMommy pun terpandang la harga emas semasa yang dipaparkan kat kaunter depan Poh Kong tu....erk!! RM150 segram!! giler murah........masa anakMommy beli rantai kaki untuk anak kecik hujung tahun 2011 aritu...RM174 segram tau...murah...memang murah...

terjawab la sudah kenapa ramai orang kat kedai emas....sesape yang nak kawen tu atau nak wat pelaburan ke..menambah aset ke...boleh la g beli...tak rugi rasanya kalau membeli emas ni....anakMommy pun selamat mencuci mata n dompet sekali...wakaka

gambar hiasan



Sabtu, 13 April 2013

Saya mau review blog korang.


sape nak join...bleh la klik banner tu.....

"Giveaway Perfume by maszmadi.blogspot.com"

GA kedua yang daku join... sape nak join bleh klik gamba tu....
cepat..cepat sebelum terlambat....

Kursus di kala kesibukan melanda

Assalamualaikum....
salam 1Malaysia...

Lamanya anakMommy tak update entry.....idea dah ada...tapi tak ade masa nak menaip....
sibuk dengan kerja yang tak abis2...semakin bertambah-tambah ade la..ni dah nak ujung semester plak...nak marking assignment lagi...nak kejar student yang tak siap kerja lagi kena paksa diorang buat jugak...kalau tak..kite yang nak kena menjawab ngan bos...markah nak kena key in 15hb ni....tapi ade yang tak siap lagi...uwawawa.....

Sibuk dengan hal kerja...tibe-tibe dapat surat suruh gi kursus pulak....kursus Pendawaian Industri 3 Fasa di IKM Lumut ..nasib la dekat je dengan rumah....

Dulu anakMommy dah pernah buat wiring ni...tapi dah lama tinggal....sakit jugak la badan buat mende alah ni..nak bengkokkan konduit paip besi, potong konduit, wat benang...buat trunking yang kaler oren tu..actually trunking ni first time anakMommy buat...dulu tengok je...susah jugak nak buat...bayangkan nak gunting kepingan besi...gunting ok...sakitnye la tangan anakMommy... tapi banyak la input yang dapat dari kursus ni...walaupun penat sangat...

ni la yang anakMommy buat...

gambar sebelum

ni wiring bay

gambar selepas..
da siap pasang aksesori semua...ada suis satu hala kawal satu lampu...suis perantaraan kawal satu lampu..distribution board..isolator..DOL dan jugak soket..

inilah kerja-kerja yang buat anakMommy sakit badan...

gergaji konduit


ni pulak wat thread(benang)
salah cara pegang alat tu ye..hihi


ni ukur dan potong trunking
sdfd
 last touch up


anakMommy sangat la berbangga dapat buat sendiri wiring ni tapi tak semua la..ade yang menolong disaat2 akhir.....hehehe
tak sabar pulak nak menurunkan ilmu ni kepada student sem depan....

Jumaat, 5 April 2013

Semakan pemilih

http://daftarj.spr.gov.my/

yang kat atas ni link untuk sesiapa yang nak check kawasan mengundi....boleh la try..
anakMommy da check da...arlimen DSAI kalu dia masih nak bertanding kat Permatang Pauh la. Dengar citer dia nak masuk Perak....


Rabu, 3 April 2013

Pembubaran Parlimen

 
 

PUTRAJAYA: Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak sebentar tadi mengumumkan pembubaran Parlimen berkuat kuasa hari ini bagi memberi laluan kepada Pilihan Raya Umum Ke-13 (PRU-13).
Beliau mengumumkan pembubaran itu menerusi siaran langsung khas semua stesen televisyen di seluruh negara.

Sebelum itu, Najib menghadap Yang di-Pertuan Agong, Sultan Abdul Halim Mu’adzam Shah jam 8.25 pagi dan meninggalkan istana kira-kira 45 minit kemudian.
Perdana Menteri kemudian mempengerusikan mesyuarat Kabinet terakhir di Jabatan Perdana Menteri, di Putrajaya, jam 9.30 pagi.

Hadir sama ketika pengumuman itu adalah Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin dan Menteri Kabinet.

Dalam pengumumannya, Najib berkata, beliau sudah menghadap awal pagi tadi dan mendapat perkenan Yang di-Pertuan Agong bagi pembubaran Parlimen ke-12.


Kredit: www.bharian.com.my
            TV3
            Youtube


Sapa yang dengar kat tv tadi? Best tak? Dari sumber mulut ke mulut katanya best dengar pembubaran parlimen..macam nak tunggu pengisytiharan penyimpan mohor besar diraja nak umum raya.hehe anakMommy tak dapat dengar sebab tengah kerja. Kat opis ni tak ada TV..(sedih kan)

so anakMommy just surf kat youtube je..dapat la cari video yang anakMommy letak kat atas entry tu...tapi macam salah dengar je...anakMommy macam dengar PM sebut 3 April 2012..cube korang dengar plak...

p/s: tak sabar pulak nak mengundi untuk kali pertama ni..hehe

Isnin, 25 Mac 2013

P1 vs TV

Dasyat tak tajuk entry tu....hihi macam paham tak paham kan..kiki meh nak explen sikit.
P1 adalah line internet yang anakMommy gune..ade banyak lagi line internet yang lain macam streamyx,unifi ape lagi ek..hm ape-ape je la line yang ade kat Malaysia ni..

TV pulak merujuk kepada tv yang anakMommy guna iaitu tv LG yang gemuk.Duit takde nak tukar LCD..hikhik nak kumpul duit nuff dulu.huhu

so ape kaitan P1 dan tv ni..ni la kaitannye...sejak dari Jumaat,22/3/2013 jam 5pm line internet tibe-tibe je xde...kuat memori anakMommy ni kan..bukan ape..time tu anakMommy    baru je masuk bilik air.tibe-tibe budak debab a.k.a anakku sebut alaaaaaa...mane..mane...nak dijadikan cerite siaran tv kat umah ni kawen dengan P1 sebab anakMommy guna skybox..da lame tak melanggan astroo ni..kalo internet xde...xde la siaran tv..

sekarang ni P1 wat hal...dari petang Jumaat tu sampai arini (dah Isnin tau)4 hari xde line....da 4hari jugak tak tengok tv..da la cuti skola pulak tu....uwaaaa.....budak debab tu boring da...asik sembang ngn mami je...nak nyanyi-nyanyi lagu Hi-5 kat disney junior pun da xdpt..

nasib la ade hp canggih skit.bleh la nak ngintai2 pe yang jadi dunia hujung jari ni..tapi tak puas la surfing guna hp..kecik sangat..tapi atleast dapat la jugak update blog guna hp ni..blogwalking and main isi duit dalam tabung pun terjejas jugak... =(

tibe-tibe rasa nak pakai ipad/tab...ntah ape ka kaitannye kan...hihi

p/s:malam ni citer  JODOH kat astro ria...xdapat la tengok camni...

Sabtu, 16 Mac 2013

Give Away (GA) Birthday Akiff ke-2 Tahun

klik sini untuk join GA
The birthday boy

hepi bestday to you...
hepi bestday to you..
hepi bestday to akiff
hepi bestday to you....

23 March 2013

semoga aKiFf jadi anak yang soleh 
dan
berjaya di dunia & akhirat

p/s: siapa yang nak join boleh la klik sini..tarikh tutup 23/3/2013

Rabu, 13 Mac 2013

SPM 2012

Assalamualaikum...
Salam petang...

Harini dah 13 Mac 2013...dan membawa maksud keputusan Sijil Pelajaran Malaysia atau ramai orang sebut SPM akan keluar minggu hadapan (20 Mac 2013).. Aaaaaaaaaaaa!!! sila jerit kuat-kuat.. Takot tak..takot tak..gegegege sambil menggigit jari

info baru:

result SPM 2012 pada 21 Mac 2013 
                                                          Gambar ihsan pakcik google


Bukannya aM yang ambil SPM ni..tapi anak murid batch 2011/2012...tapi biasa la..cikgu yang gerun lebih....wakakaka...macammana la keputusan murid-murid aM kan..harap-harap semuanya berjaya..

Kepada semua yang bakal menerima keputusan STPM, tarikhnya adalah pada 18 Mac 2013. Awal beberapa hari je dari result SPM.

Kepada mak ayah cikgu cikgi makcik pakcik murid pelajar yang terlibat..........marilah kita countdown tarikh keramat...

p/s: nak sembahyang hajat pun boleh..

Jumaat, 8 Mac 2013

Baby Bullet Blender

assalamualaikum
Selamat Petang Jumaat....

Mommy to be n mommy baru macam aM ni mesti nak yang terbaik untuk anak kan....
aM saja nak share dengan semua mommy and daddy pasal baby bullet blender..tau? ala..blender untuk baby...katanya senang digunakan dan menjimatkan masa.aM xpernah ada lagi blender ni...baru nak beli..tunggu punya tunggu promosi kat groupon la..milkadeal la...akhirnya promosi yang ditunggu ada juga...ahahaha...

ni la yang aM nak share...


sekarang ni ada promosi kt mydeal baby Bullet Blender @myDeal RM128 je...giler-giler murah...aM tengok kat facebook ada yang jual dengan harga RM200..harga sebenarnye RM300..rasanya la...xpun RM299..selalukan macam tu..ada 9sen sen...

aM pun baru nak beli ni..guna ke tak tak tau la...hehe (ni la yang selalu myhubby bebelkan.beli tapi tak guna)

cepat..cepat..promosi sampai pukul 12 tengah malam ni je-8hb32013 je...


Selasa, 5 Mac 2013

My 1st entry

assalamualaikum dan salam 1malaysia...

My first entry ni...xtau nak tulis apa...hakhak...teruja pun ada.macam xpercaya je ada blog sendiri...kuikuikui...semuanya bermula dengan cerita hoooree!hooree!terus rasa nak ada blog..

selamat datang ke dunia blogging nAjEehAn...

hm..nak kena cantikkan blog ni..kosong sangat...

ps:meh la jadi antara follower yang terawal saya..wink ♥♡★☆
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...