Pengikut

Isnin, 13 Mei 2013

PETUA #1: Melembutkan daging

Assalamualaikum
Salam Sejahtera....

Petua #1: Melembutkan daging


Perapkan daging dengan betik papaya selama setengah jam atau lebih...masak seperti biasa...
atau
masukkan batang betik yang dipotong kedalam masakan....insyaAllah daging akan lembut

:: terdapat enzim dalam betik yang boleh menguraikan protein daging...sebab tu la daging akan cepat lembut...

9 ulasan:

  1. Lepas nie boleh cuba try test la.. :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. cube test...jangan tak cube..hihi

      Padam
  2. baru tahu
    biasa tgk org pukul2 je daging tu nak bg lembik.. hehhee

    BalasPadam
    Balasan
    1. tu la kan..slalu tgk omputih masak dia ketuk-ketuk daging tu...hihi pasni ada solution baru...hihi

      Padam
  3. betik tu kena potong2 ke mcm mn?

    BalasPadam
    Balasan
    1. betik tu kite hancurkan...pastu perap daging tu...

      Padam
  4. Wan pun br tau...thanks. Slalu wan dok rebus ja lama2. Tu pun kalau nk buat sup la. Kalau nk buat steak, wan wrap dulu then kukus jap.

    P/s:...anyway wan tlg jerk...bkn buat sndr. Hehehe

    BalasPadam

terima kasih =)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...