Pengikut

Khamis, 14 November 2013

[PART 4] Keguguran.... Cuci rahim/dnc

Assalamualaikum...
Salam Sejahtera...

Lepas dah kena admit wad....kena ambik darah..masuk jarum yang untuk drip air tu...apentahnamanya pas dah kena tahan wad tu...doktor pun datang melawat...dia bagi la penerangan sikit pasal dnc ni...cerita pasal risiko, komplikasi dan macam-macam la yang menakutkan...betul...tak ada yang ok pun..cerita pasal tercucuk rahim la...akan bleeding banyak la...kalau bleeding, terpaksa masuk darah...mungkin darah tu tercemar..mungkin akan alergik..gatal-gatal badan....kemungkinan kena HIV pun ada...sangat scary...selain tu dia kata dnc ni akan diberi bius separuh..thats mean kena cucuk ubat bius kat tulang belakang...ala...........serius takuuuuuut...terus rasa nak balik rumah...terus rasa menyesal tak gi klinik private je....TAPI....
pada sebelah petang, doktor bius datang melawat..anakMommy dah plan nak merayu bagi bius penuh ni...lepas ditanya-tanya sejarah kesihatan..dia kata "Ok..kita akan bagi bius penuh" fuh....legaaaaaaaaaaaaa en.baba pun kata..."Hm....tak payah la fikir nak gi private dah" hehe

Pukul 12tengah malam...anakMommy dah start puasa..tak boleh makan dan minum...air kosong pun tak boleh....perut kita kena kosong sebelum operation..takut nanti ada komplikasi yang melibatkan paru-paru..
6 pagi anakMommy dah siap mandi, pakai baju operation kaler putih...nurse dah masukkan air drip tu sebab anakMommy dah start puasa...

Pagi Isnin, pukul 7 pagi doktor panggil..doktor kata nak masukkan ubat pada rahim...bagi rahim lembut dan bersedia untuk di cuci...lepas masuk ubat tu....tak bleh gerak selama sejam..kena baring je...
masa masuk ubat ni...takde la rasa sakit pun..biasa je...yang masukkan tu doktor perempuan...lepas dah masukkan ubat, nurse kata akan rasa sakit..kemungkinan akan gugur sendiri.tapi anakMommy takde la pulak..tak sakit dan kena buat dnc jugak...

Disebabkan kes anakMommy tak urgent sangat...so kena tunggu turn la selepas ibu-ibu mengandung czer dulu and kes-kes emergency yang lain kalau ade...diikutkan turn anakMommy yang ke 3 tapi ada kes-kes lain anakMommy punya turn jadi yang ke5.

Dari pukul 6.00pagi anakMommy ready dengan baju operation..pukul 1.30 tengahari baru turn anakMommy...sempat la jumpa en.Baba sebelum naik ke OT tu....
pukul 1.30 ditolak ke bilik bedah, pukul 2.47pm start..3.10 pm dah settle...hm sekejap je kan.... pukul 4 dah sampai wad semula...
Masa dekat wad ni baru anakMommy rasa sakit perut...rasa macam nak bersalin..perut rasa macam diperah-perah....tapi still boleh tahan lagi....sejam la jugak sakit..pastu dah tak ade dah...sampai la sekarang...

Untuk dnc ni anakMommy diberi General Anasthetic (GA)..maknanya bius penuh..ubat bius ni diberi masa kita dalam bilik bedah...anakMommy sedar lagi la masa mula-mula masuk bilik bedah tu..dengar la diorang pasang lagu....tengok macam-macam jenis lampu..masa dalam tu kita akan diproses la...tampal itu ini kat badan..doktor bius bagi ubat tahan sakit melalui drip..pastu baru masuk GA..anakMommy dah ready nak kira 1-10 tapi tiba-tiba je dah tak sedar...sedar-sedar je dah selesai..

pengalaman anakMommy buat dnc, langsung tak rasa sakit...sakit masa kena cucuk and ambik darah je...ops terlupa pulak..sakit perut sikit lepas dnc..

tips dari kawan-kawan..lepas selesai operate..jangan terus bangun..baring dulu berjam-jam...takut nanti pening..dan muntah-muntah...

*tq kepada semua doktor-doktor yang terlibat..nurse...kawan-kawan...dan paling utama family....en.baba...i love you...

10 ulasan:

  1. Balasan
    1. hehe..thanks for ur comment cik nor

      Padam
  2. Saya doakan semoga akak sihat2 selalu ye...

    BalasPadam
  3. 14.3.15 ni sy akan buat dnc, bila baca blog ni rasa cool.kandungan x nmpk bila scan, bleeding dah sebulan,so ni jln terbaek dr doctor.doakan sy kembali sihat dan dikurnikan zuriat.

    BalasPadam
  4. Saya baru dicuci rahim hari ini 2 jun 2015. Bukan sbb keguguran ttp saya baru bsalin normal 12 hari yg lalu. Tiba2 tumpah darah dn bila dktr scan ada ketulan darah bekU tersisa dlm rahim. Wlpn ada risiko tp kena fikir positif utk cpt sihat. Doakn saya cpt sembuh :)

    BalasPadam
  5. Saya baru dicuci rahim hari ini 2 jun 2015. Bukan sbb keguguran ttp saya baru bsalin normal 12 hari yg lalu. Tiba2 tumpah darah dn bila dktr scan ada ketulan darah bekU tersisa dlm rahim. Wlpn ada risiko tp kena fikir positif utk cpt sihat. Doakn saya cpt sembuh :)

    BalasPadam
  6. Samalah sy pun cuci rahim lps sebulan bersalin kerana ada darah beku tersisa dalam rahim

    BalasPadam

terima kasih =)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...