Pengikut

Isnin, 30 Mac 2015

Jalan-jalan di Zoo Taiping



Assalamualaikum..
Salam sejahtera...


Semalam, Ahad kami sekeluarga pergi ke Zoo Taiping.. saja nak bawa anak dara ni jejakkan kaki ke Zoo... anakMommy pun dah lama tak pergi zoo.. kali terakhir pergi tu 15 tahun lepas..hm lama kan... rasanya  kalau tak ada lagi memang anakMommy tak jejak zoo lagi kot.huhu bukan my jiwa dengan nature. Layan gitu-gitu je..   





All of us
Sampai zoo pukul 11 tengahari.. bayar harga tiket RM32 untuk 2 dewasa.. myDini percuma.. myAisy ofcourse percuma jugak.. masuk je dalam zoo tu kitorang terus beratur menunggu giliran naik tren. Masa sampai tu tak ramai orang pun...5minit je tunggu nak naik tren.

Best jugak naik tren tour dalam zoo. Pemandu tren akan berkomunikasi dengan penumpang. Bagitau haiwan yang ada di kiri dan kanan kita sepanjang perjalanan tu.. lepas dah round dengan tren.. dia akan turunkan kita dihentian terakhir iaitu tempat gajah.. lepas turun tren, kami jalan kaki pulak.tengok haiwan lebih lama dan lebih dekat. tapi anakdara anakMommy ni tak minat sangat pun.. suruh cepat-cepat tolak stroller...hm... sama macam mami dia jugak rupanya..hehehe

ada la beberapa keping gambar semasa dalam zoo..anakMommy ni jarang nak ambil gambar.hehehe
.
Zirafah di sana
bila dah tour satu zoo ni..hm tak nampak la pulak horse.. lembu kambing ayam kerbau kucing anjing memang tak tinggal dalam zoo ye?
Gajah di kejauhan
ada satu cerita lagi..

masa tengok gajah tu anakMommy cakap la gini...
"nanti bila Aisy dah besar sikit..kita gi Krabi pulak. boleh naik gajah"
tau apa myDini cakap....
"taknak la..Dini dah besar nanti jadi princess, naik horse..bukan naik gajah"
erk..!!

Rabu, 25 Mac 2015

#throwback en.Baba

kepenatan ulang alik hospital urus isteri dan baby..i love u sayang

Selasa, 24 Mac 2015

Demam drama TLU

Kekasihku...Kusimpan satu rahsia Takkan pernah aku buka Hingga tiba saat ini
Kekasihku Kini kulebih bahagia Tanpa dirimu disisi Menyakiti, meracuni hati ini


Assalamualaikum...
Salam sejahtera...

ha...siapa yang tak tahu lagu ni...myDini pun tau..hihi kitorang berduet sama-sama masa tengok cerita Teman Lelaki Upahan...penontonnya en.Baba dan myAisy...huahua....


for ur info..this week is the finale for this drama...chewah speaking pulak.. kompem la happy ending kan...tapi tak sabar jugak nak tengok...

kitorang satu family tak pernah layan pun cerita ni..sebabnya..setiap petang, senja en.Baba akan pasang channel sport...haritu pergi rumah my brother-in-law, diorang layan cerita ni..maka kami tertengok..dan en.Baba rasa seronok..dan terlayan...cemana starting cerita ni pun taktau..kekeke memula tengok dah  episod 14..layankan aje....

hai El..hai Kyra...can't wait to see you this evening..

Sabtu, 21 Mac 2015

GST oh GST...

Assalamualaikum....
Salam sejahtera...

apa itu GST? Goods and Service Tax. Siapa yang kena GST? hm..tengok bawah ni..
Semua kena GST...tapi yang tak bestnya pengguna seperti kita..sebab tak boleh claim balik...harga barang pun dah mahal sekarang ni... ada juga harga barang runcit yang sama je harganya...tapi kuantiti dah dikurangkan..contoh macam milo 3 in 1, nesvita 3 in 1..pampers...tapi apa yang kita boleh buat..nak minum, nak guna jugak benda tu..so bayar..taknak bayar, tak payah beli..tu je...

ada jugak yang kata ok GST ni..sebab ada jugak barang yang sebelum ni kita kena charge tax 10%.tapi bila GST ni kita cuma bayar tak 6% je...tapi apa benda ye? kalau kita makan kat fastfood..ada sevice charge dan government charge..tapi bila ada GST ni..jadi satu charge je ke? anakMommy pun taktau la..nak kena gi makan pizza la 1 April ni...

anakMommy dah dapat surat dah berkaitan dengan GST ni...insurans pun ada kenaikan sikit...oh no.....kad kredit?ala......internet banking?erk!! kasihan rakyat marhaen ni..hukhuk

ada hikmah jugak GST ni...ha?hikmah?!!hehe kita sebagai pengguna akan berfikir sebelum membeli dan gunakan secara berhemah....hm pujuk diri sendiri uwaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

Rabu, 18 Mac 2015

#throwback strawberry genting

Nak petik stoberi lagi...

Isnin, 16 Mac 2015

Bersalin 1st dan 2nd

Assalamualaikum...
Salam sejahtera...

kisah lama yang nak dikongsikan bersama jugakkkk...hehehe

Masa cik Dini dulu...awal seminggu dari due date...pukul 2pagi anakMommy bangun ke toilet untuk buang air..tiba-tiba bunyi meletup "POP"..keluar air ketuban... pukul 3pagi pergi Hospital Seri Manjung.. Semasa tunggu untuk diperiksa..dah basah lencun anakMommy atas kerusi dek air ketuban yang keluar tak kira masa.. Bila check bukaan, dah 5cm. Terus masuk bilik bersalin... Baring atas katil sambil menahan sakit. anakMommy ada juga sedut ubat tahan sakit ntah betul ke tidak yang nurse dah sediakan. pukul 6.07pagi baby pun keluar...masa Subuh.. en.Baba pergi sahur dan solat, balik ke labour room semula... baby dah keluar..alhamdulillah....

masa Aisy, awal hampir 2minggu dari due date..pukul 2petang pecah ketuban.. 3petang ke hospital. Sama juga situasinya..basah lencun daku di kerusi menunggu.. check bukaan dah 4cm terus tolak masuk labour room. Kali ni diorang tak bagi dok lama-lama dalam labour room... pukul 5.30 baby masih tak keluar, kena tolak masuk wad dulu. Risau la jugak masuk wad tu.. Ada kawan cakap akan sentiasa diseluk untuk check bukaan.. tapi anakMommy tak ada pulak kena macam tu.. Pukul 6.30 anakMommy panggil nurse untuk check sebab sakit sangat... bila check, bukaan dah 8cm.. terus masuk labour room semula. masa anakMommy ditolak masuk labour rom semula, en.Baba pergi solat Asar. en.Baba kata masuk wad, anakMommy dah tak ada kat katil tu...hehe.. tepat pukul 7.7pm baby Aisy pun keluar..masa Maghrib.. alhamdulillah...

Beza bersalin kali pertama dan kedua,
yang pertama tak sakit sangat. Rasa macam cepat sangat masa berlalu. Tiba-tiba je dah ada baby baring dengan kita. Tak tau la kot kesan anakMommy sedut gas tu.
yang kedua ni..rasa sakit dan masa berlalu sangat lambat..padahal lebih kurang je.4-5jam je.. mungkin kali ni anakMommy tak sedut gas..ada je penyedut tu..tapi saja tak nak guna..nak bertahan sendiri..

tak kisah la sakit sangat ke sakit sikit ke..yang penting baby mesti keluar dari dalam rahim. ye tak?

Rabu, 11 Mac 2015

# anmum

bila boleh redeem lagi ni

Ahad, 8 Mac 2015

Nuff..nuff....where are you nuffnang.....

Assalamualaikum...
Salam sejahtera...

Lama betoi cheq tak menjenguk blog....cik nuff pun dah lama tak muncul..kekeke income pun takde...huhu tak pernah lagi anakMommy merasa withdraw dari nuff ni....tak cukup pitih dalam tu...hehe

jom kita update survey nuffnang dulu...mudah-mudahan ada rezeki terpijak dapat pitih banyak...hahaha


Khamis, 5 Mac 2015

bye #44hari...

Assalamualaikum...
Salam sejahtera...

Berakhir sudah berpantang selama 44hari...cepat betul masa berlalu..dan ini juga bermaksud skema pulak ayat cuti pun tinggal separuh lagi..ala......best woo dok rumah..tak payah kerja tapi gaji jalan...haha kaum bapa..sila jangan cemburu ye...anda tiada peluang untuk cuti macam ni....hihi

anakMommy bersalin pada 20hb1 haritu...due patutnya 31hb1..terawal 2minggu...tak kisah la..asalkan baby sihat...tapi.....kuning tak hilang lagi...aduhai la baby.lama betul kuning kamu ni...kakak kamu dulu sebulan je...ni dah 45hari masih tak hilang lagi.....

hm..dah boleh susun menu best-best pasni..hahaha

Rabu, 4 Mac 2015

Bersalin anak kedua

Assalamualaikum...
Salam sejahtera...

alhamdulillah.....anakMommy selamat bersalin untuk kedua kali..normal delivery with 1degree tear...this time I got baby boy... dah sepasang pun..rasa macam dah cukup la tu..hihi this boy name AISY NAUFAL..syukur ya Allah...semoga kami dimurahkan rezeki yang berpanjangan...

anakMommy nak story sikit pengalaman second delivery ni....

pada 20hb1-Selasa, bangun pagi masuk bilik air nak mandi.masa kencing tu..ada lendir campur se'toit' darah...bila nak kompemkan betul-betul dah tak ada pulak.. dalam hati dah terdetik.macam bersalin harini jugak..anakMommy pun jalankan rutin macam biasa...masak air, bancuh air, kejut Cik Dini bangun, mandikan dia, siapkan dia.. En.Baba pandai settlekan diri sendiri.hihi

pagi sebelum pergi kerja anakMommy bagitau en.Baba standby handphone...sebab macam dah ada tanda nak bersalin.. pagi tadi ada lendir campur darah.pastu sakit contraction setiap 10minit.. dia kata tak payah pergi kerja. tapi anakMommy pergi jugak..sebab rasa macam ok lagi.lagipun anakMommy ada kelas awal pagi.

Masa kat tempat kerja, sakit setiap 10minit...kawan-kawan yang prihatin dah suruh balik..pergi hospital.tapi anakMommy degil.huhu masih bertahan..sebabnya anakMommy dah berniat pukul 11.15 nak ambil cik Dini di tadika pastu terus balik.. pukul 11lebih tu anakMommy ambil Cik Dini, hantar ke rumah pengasuh.. anakMommy sempat lagi singgah JPJ buat lesen memandu..lesen dah mati bulan lepas rupanya.baru perasan malam semalam dalam hati tu terdetik "jangan terberanak kat sini sudah la" sejam jugak menunggu giliran..nasib tak ada apa-apa yang terjadi..

on the way balik rumah, anakMommy sempat singgah mcD. tapau lunch..sampai rumah pukul 1.. en.Baba ada jugak telefon tanya perkembangan..dia pesan kalau sakit setiap 5minit atau dah pecah ketuban cepat-cepat bagitau.. tapi macam pagi tadi je juga. sakit setiap 10minit.. lepas dah lunch, anakMommy baring kat sofa...tengok jam pukul 2..hm....tiba-tiba....

'POP' basah lencun kain anakMommy...alamak..alamak..dah pecah ketuban..panik dah...panik...cepat-cepat anakMommy masuk bilik air...air ketuban masih keluar...bersihkan diri ala kadar.anakMommy telefon en.Baba..pukul 3 en.Baba sampai rumah..terus kitorang pergi Hospital Seri Manjung..

Sambil menunggu giliran untuk daftar kat labour room, dah basah lencun anakMommy disebabkan air ketuban. entah la normal ke tak macam ni. sebab masa yang pertama dulu pun macam ni jugak. pukul 4 diorang check, bukaan dah 4cm.terus masuk labour room. Tunggu sampai pukul 5.30, bukaan masih sikit..doktor kata kalau dalam 10minit 3kali sakit, baru sampai masa baby keluar. hm so, anakMommy di tolak masuk ke wad dulu..

en.Baba setia menanti dan meneman...sakit dah makin kerap...pukul 6.30petang, sebelum en.Baba pergi solat Asar, anakMommy suruh en.Baba panggil nurse check. bila check tu, bukaan dah 8cm. Terus anakMommy ditolak masuk labour room semula. Setelah bertarung nyawa, tepat waktu 7.27malam masa azan Maghrib baby AISY pun keluar...syukur....

Terima kasih kepada DR. Nurul Nadiah, bidan, nurse dan doktor pelatih yang membantu sepanjang proses kelahiran di bilik bersalin Hospital Seri Manjung...semasa delivery, kebetulan semua yang ada dalam bilik bersalin ni PEREMPUAN. yeay..tak ada la malu sangat...hikhik

#throwback birthday cake

Last year birthday cake... This year she request Frozen cake for her birthday...oh My CIk Dini.....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...