Pengikut

Isnin, 29 Disember 2014

Sesi Persekolahan 2015 ditangguhkan

Assalamualaikum...
Salam sejahtera...

kalau budak tadika cemane pulak ye????
nak kena telefon la ye....

em..cuti yang tak perlu diganti..nasib baik...

Khamis, 25 Disember 2014

Pray for Mangsa banjir

Assalamualaikum...
Salam sejahtera....

Keadaan banjir di negeri-negeri Pantai Timur nampak sangat teruk. Berdasarkan status FB yang anakMommy baca la...
bila tengok berita pulak...selain dari Kelantan, Terengganu dan Pahang...Perak dan Perlis turut mengalami banjir....
Diharapkan mereka semua yang terlibat tabah dengan dugaan ini...kita hanya mampu berdoa agar Allah permudahkan segalanya...

"wahai bumi telanlah airmu, Dan wahai langit berhentilah dari curahan hujanmu". aminn ..
suruh Hud 44

ya Allah..redakan la bencana yang kami alami.. lindungi la kami semua..elakkan lah dari berlaku bencana-bencana yang lebih besar dari biasa..
kasihani lah kami semua ya Allah.. sesungguhnya engkau lah penentu segalanya..
bantulah kami mangsa-mangsa bencana alam.. kami bermohon kepadamu..engkau lah Yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang.. makbulkan lah doa kami ya Allah.. amin ya rabbal alamin..


*petikan dari FB 
*sumber gambar fb






Khamis, 18 Disember 2014

Cik Dini ke Sekolah

Assalamualaikum...
Salam sejahtera....

Kesian Dini kan...cuti-cuti sekolah ni kena hantar pergi sekolah jugak....hehe saja je anakMommy dan en.Baba hantar dia ke tadika...tapi 2minggu je..macam extra class la..kenapa hantar??hm..asyik tengok tv je...cerita frozen....layan Disney Junior je memanjang...pastu dah tergolek-golek macam tak tentu arah...


Bermula 1 Disember sampai 12 Disember kelas Cik Dini. Dari pukul 8.30 hingga 12.00 tengahari setiap hari Isnin-Jumaat...Hari pertama dan kedua tu dia nangis la jugak..tersentuh jugak hati ni...tapi cikgu tadika tu suruh tinggal je...tak apa katanya....hari-hari berikutnya dah okey.dah tak ada nangis-nangis.. Lega hati anakMommy...
Cik Dini ni tak pernah lagi pergi school.. Her first experient went to school.. but next year she have to go to school..why? sebab anakMommy dah daftarkan dia tadika...next entry anakMommy cerita pasal tadika Cik Dini...

untuk tempoh 2minggu ni...ada la jugak perkembangan..boleh la nak colour lawa sikit....dah kenal huruf walaupun huruf C je.hihi dan boleh tulis nombor 1,2 je...hahaha bagi anakMommy tu pun dah cukup bagus untuk kanak-kanak umur 3 tahun...

anakMommy: Ramai tak kawan dekat school?
Cik DIni: Ramai...
anakMommy: nama apa kawan DIni tu?
Cik DIni: Hashimah.
anakMommy: lagi.....
cik Dini: hashimah...semua pun nama Hashimah.....
anakMommy: ramainya nama Hashimah (penuh dengan kekonfiusan) yang boy nama apa?
cik Dini: Boy tak tau....dia tak cakap pun apa nama dia...

hm...apa-apa je la Dini....

Layankan gambar Cik Dini


semua kawan-kawan yang nama Hashimah..hehe


dengan cikgu kesayangan..teacher Fizi

Selasa, 16 Disember 2014

Proses tukar Celcom ke uMobile

Assalamualaikum...
Salam sejahtera...

Sangat berbaloi la guna uMobile..setakat ni coverage memang terbaik..
Untuk uMobile ni..dan juga Celcom dulu...kitorang guna postpaid...Jadi masa nak tukar dari celcom ke uMobile...tak boleh dibuat di Manjung..kami kena pergi ke Ipoh..menurut dealer uMobile kat Giant Seri Manjung tu...kitorang kena pergi ke uMobile HQ di Ipoh Parade untuk meneruskan proses pertukaran servis dari Celcom ke uMobile..hm....lecehnya...tapi pergi la juga...

Ahad pagi lepas breakfast tu..kitorang terus menuju ke Ipoh Parade untuk mencari HQ uMobile..sekejap dan senang je proses tu. Isi borang je pun..tapi kenapa kat Manjung tak boleh buat ye..hm....

Hari Selasa pagi...tepat pukul 9...maka bermula lah servis telco terbaru untuk kami..uMobile...
2hari je dah setel.celcom dah terminate dan auto sambung uMobile...kitorang masih menggunakan nombor yang sama...

Jumaat, 12 Disember 2014

dari Celcom ke uMobile

Assalamaualaikum...
Salam sejahtera...

ta daaaaa......
anakMommy dan en. Baba dah tukar.dari servis celcom ke UMobile...


Dulu masa pakai Celcom...guna plan 1+5...en.Baba main line..anakMommy subline....
Dulu masa pakai Celcom...kami berdua ada pelan data...dua-dua pun ambil pelan data lite...300MB sebulan harga RM28...
Jumlah servis Celcom lebih kurang RM110 sebulan..

Sebagai langkah penjimatan seperti yang kerajaan buat sekarang, kitorang pun terpaksa buat keputusan untuk berjimat.. Kami menggunakan servis UMobile pulak sekarang ni....

Sekarang bila dah pakai UMobile...en.Baba main line..anakMommy masih lagi subline...
Yang penting total bill jadi lebih kurang RM70 je.....
hm jimat puluh-puluh ringgit kan....
Kenapa jadi murah sangat? sebab main line RM50 termasuk pelan data 2GB, 100minit masa berbual percuma ke mana-mana operator dan free call ke uMobile.
sub-line pulak RM10 TAPI boleh share pelan data 2GB dan masa berbual 100minit tu...hm ok la kan..en.Baba telefon anakMommy free je...kalau anakMommy nak telefon en.Baba kena charge la. takpun miskol je nnti en.Baba telefon balik.hehe
Tapi......uMobile ada add-on servis...hanya tambah RM5 untuk 100minit masa berbual percuma ke talian uMobile...hm...seronoknyaaaaaaaaaaaaaaa

dan yang paling best...line uMobile di rumah anakMommy terbaik. Agaknya line uMobile di Seri Manjung ni tiptop kot...tak pun anakMommy belum pergi lagi ke kawasan yang line tu hampeh.hehehe

kalau nak tau lebih lanjut, klik link ni postpaid plan uMobile dan untuk add-on pack

Khamis, 11 Disember 2014

Wallpaper Kaison...Siap!!

Assalamualaikum...
Salam sejahtera....

Akhirnya...siap jugak pasang wallpaper sticker yang beli di Kaison tu....dua bilik dah pasang wallpaper ni...setakat ni dah berbulan2 anakMommy pasang..actually En.Baba..Alhamdulillah...takde tertanggal lagi..harap-harap tahan lama...hihi

Siapa yang pasang? my beloved En.Baba la pasang...mula-mula tu memang bebel la jugak en.Baba ni..tak ada peralatan la...itu tak ada la..ini tak ada la...nasib anakMommy jenis penyabar...diam dan dengar je....tak menjawab..bagus kan..huhu....

Tapi sungguh tau..mula-mula buat tu agak fed up la jugak..susah jugak sebenarnya nak pasang wallpaper ni.nak luruskan dia..taknak gelembung..taknak ada terlipat...tapi bila dah buat 3kali..boleh tahan senang la jugak..tapi kesabaran kena tinggi la...pengalaman memang mengajar...en.Baba pun ok je..siap tanya kat mana nak pasang wallpaper lagi..tapi baru-baru ni gi Kaison di AEON Seri Manjung tu...macam stok dah tak banyak je...dah tak banyak pilihan...hm....

Ni gambar hasil kerja anakMommy dan en.Baba pasang wallpaper..


bilik Cik Dini..Dia sendiri pilih wallpaper kaler pink ni...

Ok la kan..dengan peralatan asal ado..guna cutter, gunting, pembaris dan kain je..
Satu dinding tu guna 2gulung wallpaper. Ada lebih lagi. Tapi taktau la nak buat apa. anakMommy ni tak kreatif.

Isnin, 8 Disember 2014

Waterproof Bedsheet

Assalamualaikum...
Salam sejahtera...

hm...demi untuk toilet training...anakMommy beli alas tilam kalis air ni...hanya untuk Cik Dini..



Harganya...RM50 termasuk pos..anakMommy beli online je. Beli di fb: Kid Collection Shops (KCSs)
Murah kan...Ada juga anakMommy survey kat mydeal, milkadeal...harga mahal sikit..RM53 hingga RM60...

Tapi kan....jangkamasa penghantarannya lambat sangat..anakMommy buat payment 21.11.2014 hari Jumaat. 2hb12 baru dapat. Lambat kan. Bila anakMommy tanya seller tu..dia kata dah pos. Minta tracking no.tapi tak bagi-bagi pun.. Lambat je nak reply msg,sms...hm anakMommy assume dia tak pos lagi...

1hb tu baru dia respon. dan bagi sekali tracking no. tapi tak boleh nak check jugak...sebab taktau dia guna courier apa...bila tanya..tak jawab pun...hm...anakMommy tanya baik-baik ye..takde yang kurang sopan melainkan sopan belaka...
anakMommy tunggu je la dengan susah hati...susah hati kenapa...kot-kot la kena tipu...tapi alhamdulillah...akhirnya dapat jugak bedsheet tu..dah guna pun..dan dah kena kencing pun....sabo je la...

Jumaat, 5 Disember 2014

Clinique in My Heart

Assalamualaikum...
Salam sejahtera....

hm...dah 6 tahun anakMommy pakai produk Clinique ni...nak kata okey..okey la kot. Kulit tak ada masalah. Tapi taktau la kalau memang dah semulajadi tak ada masalah. Mungkin pakai apa-apa produk pun ok. Tapi tak jugak.pernah try guna SK-II. Gatal oo kulit.... Rugi je beli mahal-mahal. En. Baba kata guna je la yang tu...dah tak ada masalah. Kalau tukar produk, takut tak sesuai pulak... anakMommy pun setia je la dengan Clinique ni..

Untuk produk Clinique ni anakMommy pakai Pencucui, toner dan pelembab je. Selain dari tu tak pernah try lagi... Bagi anakMommy agak jimat jugak pakai Clinique ni...tahan lama. 2tahun++ baru abis. Tapi tak semua habis serentak. Bila nak beli tu...tak ada la keluarkan banyak bajet. Beli satu je...

Harga cleanser: RM 60/ RM85 harga ni kompem sebab baru beli.
Yang ni RM65

Yang ni RM85

Harga toner:RM80

Harga pelembab: RM120

* untuk toner dan pelembab ni anakMommy agak-agak je.dah tak ingat.lupa nak tengok harga masa beli cleanser tu...

Bila dah lama baru nak abis, memang anakMommy tak ingat la pakai jenis yang mild ke apa ke...Yang best tentang Clinique ni...dia ada simpan rekod. Kalau tak ingat kita pakai jenis 1,2,3 ke...dia akan tengok rekod kita..Mudah kan.....

#sumber gambar:GOOGLE

Isnin, 1 Disember 2014

Cik Dini tanpa Pampers

Assalamualaikum...
Salam sejahtera..

Cabaran yang menggugat kesabaran....ajar anak poo n pee di tandas...
anakMommy pernah cuba buat masa cuti bulan 12 tahun lepas. 100% gagal!!! mungkin CIk Dini belum bersedia kot...ataupun mami salah skill...ahaks....

So, pertengahan tahun ni...Cik Dini dah boleh pee pee kat tandas. dengan syarat....dalam keadaan sedar..kalau tidur, tak menjadi jugak... tapi poo poo masih tak berjaya. Asal duduk kat mangkuk tandas tu je..mesti tak jadi...dia kata tak boleh nak keluar.hm..kesian la pulak. Risau jadi sembelit..hm layankan je pakai pampers time poo poo tu. Cemana la nak pergi school tahun depan ni... Teacher tu dah pesan siap-siap... "Toilet trained your daughter. No pampers allowed"
erk..

Jumaat, 28 November 2014

Cik Dini vs Frozen

Assalamualaikum...
Salam sejahtera...

hm...parents mana yang taktau cerita frozen....?? Mostly semua tau la...
Adoi...anakMommy dah nak termuntah dah layan cerita ni....Bayangkan setiap pagi Cik Dini request nak tengok cerita tu...sampai dah boleh hafal dialog dalam cerita tu....masuk harini , ni hari ke 10 dah tengok cerita tu...uhuhuhu boringnya............

Tapi ada juga hikmah yang tersembunyi...apakah himah itu? anakMommy boleh buat kerja rumah tanpa gangguan...Cik Dini akan melekat depan tv tu selama 2jam... banyak kerja rumah yang boleh settle.. Kalau tak....nak kena layan dia main, sembang potpetpotpet..tq Disney Movie Frozen...ahaks..

Khamis, 27 November 2014

Alahai astro....

Assalamualaikum...
Salam sejahtera...

anakMommy dah terima notis..kenaikan harga astro sebanyak RM5... omaigod... untuk rakyat marhaen macam anakMommy dan keluarga... banyak tu RM5. boleh dapat 2liter++ minyak RON95.. dah tau astro kejam..tapi kenapa masih setia dengan astro??? Nak buat macam mana, En. Baba layan channel Sport.. terpaksa melanggan jugak kekejaman Astro ni.. bila la nak ada Unifi kat Seri Manjung ni....kalau dah ada pun..bila la nak pasang tiang telefon belakang rumah ni...tak ada tiang telefon..tak berguna jugak...
ye ke??hm...



p/s: Sebelum ni layan skybox..pastu cline tu wat hal..internet rumah pun hal..hukhuk

Selasa, 25 November 2014

Consume set bersalin

Assalamualaikum..
Salam sejahtera....

Cepat betul masa berlalu. Sekarang ni dah 30weeks. Lebih kurang 10minggu je lagi untuk ada baby baru.. insyaAllah...doakan yang terbaik ye..

AnakMommy dah mula buat senarai barang keperluan. Untuk baby dan juga untuk anakMommy sendiri... En. Baba kata tunggu bulan 12 baru shopping barang baby..

Sekarang ni anakMommy tengah survey set bersalin.. Banyak betul set bersalin di pasaran... Dah rambang mata jadinya.. mengikut pengalaman yang lepas.. Cik Dini tu kena jaundis selama sebulan. Langsung tak boleh makan jamu atau apa-apa yang panas.. dah tu anakMommy pulak malas nak bancuh segala menda ramuan-ramuan tu..pilis la...apa ntah lagi... Kiranya set bersalin yang anakMommy beli masa tu tak berbaloi dan efektif pun... So this time, anakMommy dah tau dah apa yang anakMommy nak...simple dan bukan jamu...

untuk set bersalin, anakMommy plan nak ambik Set Bersalin Anugerah normal. harga RM199. Harap-harap boleh la cari yang diskaun...hehe kenapa anakMommy pilih yang ni? Sebab bila baca review dan tanya orang yang jual....penggunaan yang mudah. Tak perlu bancuh-bancuh.. Berasaskan minyak, losyen je. Pil pun tak ada. jadi untuk dalaman anakMommy ingat nak try Shaklee. Set berpantang basic..harga RM249 kot kalau tak salah..


Isnin, 20 Oktober 2014

3D Scan

Assalamualaikum...
Salam sejahtera...

Scan...scan...dan scan lagi....scan sangat best..sebab ape?boleh nampak baby...hihi...sangat teruja okey...anakMommy selalu checkup bulanan di klinik desa je.scan pun biasa je. Scan 2D..gambar hitam putih..contoh gambar scan 2D macam ni...
Sumber: Google

Scan 3D
Sumber: Google
anakMommy ada jugak buat scan di klinik swasta..scan 3D...ha..inovasi dari scan 2D tu..mengikut pembacaan anakMommy...sekarang ni dah ada scan 5D tau...kalau area Sitiawan, Lumut, Manjung ni....agak banyak jugak klinik yang tawarkan perkhidmatan servis 3D ni..tapi yang anakMommy selalu pergi Manjung Specialist (Pusat Pakar Manjung). Sekarang ni Manjung Specialist di bawah pengurusan KPJ. Manjung Specialist ni lokasinya bertentang dengan TESCO. Kalau nampak TESCO sebelah kanan, Manjung Specialist sebelah kiri..begitulah sebaliknya....

Temujanji seterusnya untuk scan baby bulan November ni..haritu pergi..tapi takde peluang tengok muka dia...boleh pulak baby ni meniarap dalam perut..memang boleh ek?masa Cik Dini dulu pun tak berpeluang tengok muka jugak...terlindung dengan uri....apa-apa je lah baby...asalkan sihat dan sempurna...mami luv uuuuuuu....

Selasa, 23 September 2014

UPSR lagi....?????

Assalamualaikum...
Salam sejahtera...



hm...berita yang sangat mengejutkan...soalan UPSR bocor lagi..kali ni untuk matapelajaran Matematik dan Bahasa Tamil... Sabar la wahai anak-anak...inilah dunia realiti...dugaan datang dan pergi...

Bukan murid-murid je yang terkesan...ibu bapa, guru, pengawas peperiksaan, penanda kertas....dan sesiapa yang berkaitan secara langsung atau tidak turut kena tempias...siapa la yang punya angkara ni kan...semoga kejadian sebegini tidak berulang lagi...

29 September ni untuk ulangan bagi mata pelajaran Bahasa Inggeris dan Sains. Manakala pada 9 Oktober, ulangan bagi mata pelajaran Matematik dan Bahasa Tamil..

Kalau anakMommy jadi cikgu UPSR....giler stress..ingat kerja tahun ni dah boleh setel...tapi....sebaliknya yang berlaku....bersabarlah cikgu-cikgu.....

hm......matapelajaran Bahasa Melayu dan Bahasa Cina tak bocor ke?

Jumaat, 19 September 2014

Petua: Hilangkan Batuk

Assalamualaikum...
Salam sejahtera...

Bila pregnant ni memang tak boleh makan ubat sembarangan..setakat pening tu..tahan je la..paracetamol pun kalau boleh cuba elak....
Tapi bayangkan kena batuk masa kritikal macam ni...alahai....rasa nak terkeluar baby.....nak makan ubat batuk, tak boleh pulak... say NO!!! to ubat batuk..

Haritu En.Baba balik kerja...bawa balik limau nipis...katanya untuk legakan batuk..ok la..memang dah biasa pun. Minum madu dan limau nipis masa batuk...tapi yang luar biasa, En. Baba cakap.. "Nah, ambil limau nipis ni..perah...campur dengan kicap. Minum sesudu"  Ha??!! KICAP? biar betul?? erk...apa la rasa kan...
not bad...sedap je jugak..masam masin manis...hehehe
jom try....

Selain tu ade jugak bagi petua:

1. Campurkan minyak zaitun dengan lemon. Minum 1 sudu.

2. Bancuh madu dan perahan limau nipis dalam air suam.

3. Agak rare jugak.. Sapu minyak gamat pada tekak. Yang ni anakMommy tak try lagi...

Sekarang ni dah reda sikit batuk anakMommy...setelah guna petua kicap dan madu...

Selasa, 9 September 2014

UPSR today....

Assalamualaikum...
Salam sejahtera...

Harini adik-adik sekolah rendah menduduki UPSR.. Semoga berjaya diucapkan...

Sumber: Google

Sabtu, 6 September 2014

Nak Pasang Wallpaper...

Assalamualaikum...
Salam sejahtera...

Ada rakan-rakan blogger yang pasang wallpaper di rumah? Anakmommy ada survey jugak wallpaper. Boleh tahan mahal jugak kan. Area Manjung ni..harga dalam lingkungan RM650-RM750 segulung sekali dengan kos upah. Kalau dah beli wallpaper, upah pasang RM150-RM200 segulung. Ni harga untuk Korea Wallpaper la. Kalau wallpaper yang kecik sikit...taktau la harganya. Hm...so tertangguh la niat nak pasang wallpaper. Nak kena simpan duit dulu...

Tapi....ada jugak wallpaper yang murah. Yang menjadi buah mulut sekarang wallpaper KAISON. AnakMommy ada gak tengok-tengok di KAISON AEON Seri Manjung. Ada 2 jenis.. yang murah RM19.90 wallpaper siap dengan sticker.. yang mahal sikit RM55.90..corak timbul-timbul..

AnakMommy ada beli 2gulung yang murah. Senang dah ada sticker. Wallpaper nak try tampal kat dalam bilik. Tapi dah 2minggu tak bertampal lagi.. En.Baba cakap nak kena beli berus gosok wallpaper la...nak kena ada pisau khas la..ape mende ntah lagi...macam-macam hal la pulak. Ye ke? Ada sesiapa yang pernah pasang sendiri wallpaper di rumah?

Jumaat, 5 September 2014

Jumaat barakah

Sumber: http://mimbarkata.blogspot.com


Adab dan Sunnah Hari Jumaat
 
1. Memperbanyakkan Selawat ke atas Rasulullah S.A.W.

Rasulullah S.A.W. bersabda yang ertinya, “Sesungguhnya hari yang paling utama bagi kalian adalah hari Jumaat, maka perbanyaklah selawat kepadaku di dalamnya, kerana selawat kalian akan ditunjukkan kepadaku.

Para sahabat berkata: ‘Bagaimana ditunjukkan kepadamu sedangkan engkau telah menjadi tanah?’ Nabi bersabda: ‘Sesungguhnya Allah mengharamkan bumi untuk memakan jasad para Nabi.”
(HR. Abu Dawud, Ibnu Majah, An-Nasa’i)

2. Mandi Jumaat

Mandi pada hari Jumaat adalah sunat yang sangat digalakkan bagi setiap muslim yang baligh berdasarkan hadis Abu Sa’id Al Khudri, di mana Rasulullah S.A.W. bersabda ertinya, “Mandi pada hari Jumaat adalah wajib bagi setiap orang yang baligh.”
(Shahih HR. Bukhori dan Muslim)
Mandi Jumaat ini diwajibkan bagi setiap muslim lelaki yang telah baligh, tetapi tidak wajib bagi anak-anak, wanita, orang sakit dan musafir. Sedangkan waktunya adalah sebelum berangkat solat Jumaat. Mandi Jumaat ini seperti mandi janabah iaitu seperti mandi wajib .. menyiram seluruh anggota tubuh. Rasulullah S.A.W bersabda yang ertinya, ”Barang siapa mandi Jumaat seperti mandi janabah.”

(Shahih HR. Bukhari dan Muslim)

3. Menggunakan Minyak Wangi

Rasulullah S.A.W. bersabda yang ertinya, ”Barang siapa mandi pada hari Jumaat dan bersuci semampunya, lalu memakai minyak rambut atau minyak wangi kemudian berangkat ke masjid dan tidak memisahkan antara dua orang, lalu solat sesuai yang ditentukan baginya dan ketika imam memulakan khutbah, ia diam dan mendengarkannya maka akan diampuni dosanya mulai Jumaat ini sampai Jumaat berikutnya.”
(Shahih HR. Bukhari dan Muslim)

4. Bersegera untuk Berangkat ke Masjid
Anas bin Malik berkata, ”Kami berpagi-pagi menuju solat Jumaat dan tidur siang setelah solat Jumaat.”
(Shahih HR. Bukhari)

Al Hafidz Ibnu Hajar berkata, ”Makna hadis ini iaitu para sahabat memulai solat Jumaat pada awal waktu sebelum mereka tidur siang, berbeza dengan kebiasaan mereka pada solat dzuhur ketika panas, sesungguhnya para sahabat tidur terlebih dahulu, kemudian solat ketika matahari telah rendah panasnya.”

(Lihat *Fathul Bari II/388)

5. Solat Sunat ketika Menunggu Imam atau Khatib
Abu Huroiroh R.A menuturkan bahawa Nabi Muhammad S.A.W. bersabda,”Barang siapa mandi kemudian datang untuk solat Jumaat, lalu ia solat semampunya dan dia diam mendengarkan khutbah hingga selesai, kemudian solat bersama imam maka akan diampuni dosanya mulai jumaat ini sampai jumaat berikutnya ditambah tiga hari.”

(Shahih HR. Muslim)

6. Tidak Duduk dengan Memeluk Lutut Ketika Khatib Berkhutbah
“Sahl bin Mu’ad bin Anas mengatakan bahwa Rasulullah melarang Al Habwah iaitu dengan cara duduk sambil memegang lutut pada ketika solat Jumaat ketika imam sedang berkhutbah.”
(Hasan HR. Abu Dawud, Tirmidzi)

7. Solat Sunat setelah Solat Jumaat
Rasulullah S.A.W. bersabda yang ertinya, “Apabila kalian telah selesai mengerjakan solat Jumaat, maka solatlah empat rakaat.” Amr menambahkan dalam riwayatnya dari jalan Ibnu Idris, bahawa Suhail berkata,“Apabila engkau tergesa-gesa kerana sesuatu, maka solatlah dua rakaat di masjid dan dua rakaat apabila engkau pulang.”
(Shahih HR. Muslim dan Tirmidzi)

8. Membaca Surat Al Kahfi
Nabi bersabda yang ertinya, ”Barang siapa yang membaca surat Al Kahfi pada hari Jumaat maka Allah akan meneranginya di antara dua Jumaat.”
(HR. Imam Hakim dalam Mustadrok)

Ahmad Sanusi Husain
CEO & Principal Consultant - Alfalah Consulting

Rabu, 3 September 2014

Bocor lagi....

Assalamuaikum...
Salam Sejahtera..

Manjung sekarang ni musim hujan.boleh dikatakan selang sehari mesti hujan...sejuk..best...no more jerebu macam bulan puasa haritu....tapi yang tak bestnya hujan dalam rumah jugak...uwaaaaaaaa....tapi nasib baik la bocor dalam bilik air..tak ada la sakit hati sangat. tp tengok siling bilik air tu dah tak cantik la..dah 3 kali pergi report...tak ada yang datang repair pun lagi...sekarang ni rumah masih dalam waranti developer. sampai 1tahun setengah kerani YNH tu cakap. Sebab tu la jugak anakMomy tak upah orang buat. macam kedekut kan?hehe

bocornya pulak dalam bilik air master bedroom je. Nasib baik tempat-tempat lain tu ok. Sebelum musim panas tu dah bocor jugak. Dah pernah uncle tu datang repair... ni bocor lagi.. lagi dasyat dari yang sebelum ni..sabar je la....ni la risiko rumah sendiri..kalau rumah sewa..bagitau tuan rumah je.tak payah susah-susah fikir..

Selasa, 2 September 2014

My third pregnancy...

Assalamualaikum...
Salam sejahtera...

Alhamdulillah.Syukur ya Allah...ditakdirkan rezeki anakMommy mengandung lagi...untuk kali ketiga...harap-harap semuanya berjalan lancar...sekarang ni pun dah masuk trimester kedua..dah 19minggu...dah boleh rasa baby berenang-renang...huhu

anakMommy mengandung selepas 6bulan keguguran yang kena buat D&C tu..kiranya senang la jugak nak lekat yang seterusnya..risau la jugak kot ada komplikasi apa-apa selepas buat D&C tu.tapi so far...alhamdulillah.murah rezeki..

trimester pertama tu sangat menguji kesabaran...anakMommy umpama mayat hidup..jasad ada...roh tiada..gi kerja pun malas-malas..bertudung hitam setiap hari..giler tak ada mood nak buat apa-apa..duduk termenung..diam...tak ada selera makan..muntah-muntah...dan paling penting...MALAS!!bayangkan sampai minggu ke 12 anakMommy berkeadaan macam tu..berat badan turun 5kg dalam tempoh 2bulan.

Sekarang ni dah okey..semua kembali ke asal...berat badan pun dah naik. Lebih kurang 20minggu lagi je baby ni nak keluar. Dah tak sabar-sabar pulak. Dini pun excited nak dapat adik. Semoga semuanya dipermudahkan..amin.....

hm ada jugak anakMommy tanya nurse kenapa anakMommy gugur haritu..nurse cakap abnormal pada kandungan..sebab tu gugur..kalau berjaya mengandung mungkin baby tu ada masalah kesihatan, kecacatan dan so on.. "Allah menguji kita setakat yang kita mampu" bersabarlah...La tahzan.jangan bersedih....

Jumaat, 23 Mei 2014

Psikologi Kewangan

Assalamualaikum...
Salam sejahtera...

Anakmommy ada game psikologi nak kongsi dengan korang semua...tentang perangai.. anakMommy terjumpa secara tak langsung dalam folder kepada folder kepada folder lain dalam laptop ni..tengok tarikh save tu tahun 2009..lama giler tak kemaskini laptop ni.hehe
Sumber asal dari mana anakMommy ambil pun tak dapat dikenalpasti.

Objektifnya: Mengenalpasti perangai kita/kawan-kawan kita.

Caranya:


Anda diminta untuk menanam sebatang pokok kelapa a.k.a pokok nyoq a.k.a pokok nyiur.
Dan ada 4 tempat berasingan yang perlu anda pilih untuk menanamnya. Tempat-tempatnya ialah :

1. Di tepi sungai 2. Di halaman rumah 3. Di tepi/tengah padang 4. Di belakang rumah / tepi dapur

Kalau anda lah, anda akan tanam di lokasi mana?

AnakMommy pilih no..........tuttt hehe segan nak bagitau..
Cuba korang fikir betul-betul...bayangkan nak tanam kat mana.....

.
.
.
.
.
.
.

Jawapan:



Jawapan No1. : Di Tepi Sungai
Orang yang pilih kelapa tepi sungai ialah jenis orang yang BOROS! Dia amat sukar untuk berjimat. Ada saja duit, dia akan berbelanja, berbelanja dan terus berbelanja. Orang jenis ini juga boleh dikategorikan sebagai orang yang PEMURAH. Dan kadang-kadang seorang yang PEMBAZIR.

Jawapan No2. : Di Halaman Rumah
Dia seorang yang SANGAT SUKA DIPUJI. Orang jenis ini pantang dipuji, apabila kena puji sikit, dia akan jadi sangat baik dan sangat pemurah. Apabila ada orang bodek, maka dia akan begitu mudah terkesan dengan bodekan itu. Selalunya, setiap pujian yang dia terima, maka dia tanpa ragu-ragu akan membalasnya dengan kebaikan.

Jawapan No3. : Di Tepi/Tengah Padang
Maaf jika saya katakan bahawa, orang jenis ini berkemungkinan besar adalah seorang yang SANGAT BERKIRA! Senang kata, orang jenis ini mungkin seorang yang KEDEKUT. Dia sangat sukar untuk belanja kawan-kawan dia atau orang lain. Apabila melibatkan hal yang berkaitan dengan duit terutamanya, dia menjadi seorang yang sangat teliti dan sangat berkira-kira.

Jawapan No4. : Di Belakang Rumah / Tepi Dapur
Orang jenis ini adalah seorang PENJIMAT dan BIJAK MENGURUSKAN KEWANGAN. Dia selalunya mempunyai perancangan dan berpandangan jauh. Sentiasa mengambil kira soal masa depan dan untung rugi. Orang jenis ini adalah yang paling sederhana. Dia tidak kedekut, tidak boros dan tidak pula mudah termakan pujian/bodekan orang. Dia sentiasa rasional dalam tindakannya.

Sejauhmana kebenarannya anakMommy tak tau la. Cuba korang tanya dekat kawan-kawan..

Rabu, 14 Mei 2014

Peperiksaan bermula.... Fighting!!

Assalamualaikum...
Salam sejahtera...

http://www.google.com.my/url?sa=i&rct=j&q=&esrc=s&source=images&cd=&cad=rja&uact=8&docid=kN6XwqWgKrqJBM&tbnid=WOhk_Z6YqDoLtM:&ved=0CAQQjB0&url=http%3A%2F%2Ffazillatulnajla.blogspot.com%2F2012%2F09%2Ffinal-exam-just-around-corner.html&ei=AsVyU4LMMcr78QWoxYLgBw&bvm=bv.66699033,d.dGc&psig=AFQjCNHb5gzop_3edtvlRI_RzZitPlPckw&ust=1400116845474957
Sumber: fazillatulnajla.blogspot.com
Minggu ini bermula Pentaksiran Akhir sem 3 dan sem 1 untuk Kolej Vokasional seluruh Malaysia. Semoga berjaya untuk pelajar-pelajar ku sekalian... Cikgu doakan yang terbaik untuk kamu..

Rabu, 30 April 2014

Anak ke-28

Assalamualaikum...
Salam sejahtera..

anakMommy baru dapat anak sedara ke-27 termasuk anak sendiri jadi 28 la bulan lepas...entry baru nak buat minggu ni.hehe nama baby baru ni...  
NUR AMANINA BINTI MOHD KUSAIRI 
ramai kan anak sedara anakMommy..bayangkan nak bagi duit raya...uhuhu

risau pulak nak letak gambar baby kat entry..takut kena "Penyakit Ain". Pernah dengar tak? anakMommy pun taktau jugak sebenarnya..tapi kawan yang bagitau..ni hasil yang anakMommy dapat dari google berkenaan dengan Penyakit Ain ni.

Penyakit Ain
mengandung/mempunyai anak adalah satu nikmat bagi setiap pasangan yg berkahwin...namun begitu, kita jgn lupa bahawa nikmat yg kita perolehi tu boleh menjadi satu UJIAN ALLAH buat kita...jgn riak, jgn takbur dgn segala nikmat kurniaan Allah...

>apakah yg dimaksudkan dgn penyakit 'ain???
secara umumnya, penyakit 'ain bererti PENYAKIT HATI yg blh menyebabkn kehancuran/hilangnya nikmat pada diri kita...penyakit ni timbul dari pandangan mata sesorang terhadap nikmat2 yg kita punya, sehingga pandangan tersebut akan menyebabkn hancur/hilang/ditarik balik barang2 yg kita miliki...



>siapa yg berpotensi terkena 'ain???
1) anak dara tua
2) bayi (dlm entry ni nk focus kat yg ni)
3) cacat di bahagian muka/bahagian yg ternampak
4) terlalu tampan/jelita
5) haiwan
6) tumbuhan
7) org yg berharta


>'ain pada ibu mengandung
ada yg sehingga blh menyebabkan KEGUGURAN pada org yg hamil...biasanya 'ain ini disalurkan melalui mata, kerana eratnya hubungan tenaga/kekuatan roh itu dgn mata...adakalanya terjadi dgn sentuhan fizikal, dan adakalanya terjadi ketika berhadapan...malah, boleh juga melalui mantera, doa, kata2 dan yg lebih dahsyat lagi melalui dendam/kemarahan org lain...dinasihatkan supaya ibu mengandung lebih berhati-hati menjaga diri dan kandungan supaya tidak terkena penyakit 'ain...

seandainya kita keguguran atau ditimpa musibah sewaktu hamil, tanya lah diri kita dahulu apa silap kita sebenarnya...mungkin kerana cara kita boleh menimbulkan rasa tidak puas hati/iri hati org lain terhadap kita...

" 'ain itu benar adanya...seandainya ada sesuatu yg boleh mendahului takdir, tentu akan didahului oleh 'ain" (riwayat muslim)


>manusia yg berpotensi memberikan 'ain kpd seseorang:
1) org yg suka mengumpat, mencarut, mengeji, meghina
2) org yg suka memuji tp dlm masa yg sama suka mengeji
3) seorang yg pendiam
4) jin yang jahat

" mintalah kalian perlindungan kpd Allah dari 'ain kerana sesungguhnya 'ain itu haq (benar)" (riwayat ibnu majah)

jadi kita jgn anggap 'ain ni kurafat yer...boleh jadi kita ni akan ditimpa musibah sekiranya ada org iri hati/dengki dgn kita hanya dgn pandangan mata/hati mereka sahaja...'ain pada bayi yg baru dilahirkan boleh terjadi walaupun tanpa disengajakan pelakunya...

seandainya kita didatangkan musibah dari Allah, jangan anggap benda tu UJIAN semata-mata...mungkin kita sudah terkena 'ain....nauzubillah~


>tanda2 bayi yg terkena 'ain:
1) tiba2 menangis taknak berhenti (bkn kerana sakit/lapar/dan sebagainya)
2) tidak mahu menyusu pada ibunya tanpa sebab
3) anak yg nampak kurus seperti tidak berzat


>alternatif mengelakkan anak drpd 'ain:
1) elakkan mendedahkan identiti anak secara keterlaluan...sebaiknya org tua tidak mengungkapkan kelebihan-kelebihan yg dimiliki anaknya kerana dikhuatiri akan menimbulkan rasa iri hati pada org lain...(pernah terbaca kat status FB kawan yg dia taknak dedahkan gambar anak dia yg baru dilahirkan kerana dikhuatiri akan terkena 'ain...tunggu baby dah besar sket baru boleh tunjuk)

2) membaca doa;
"aku berlindung dgn kalimat-kalimat Allah yg sempurna dari setiap syaitan, binatang berbisa, dan dari setiap mata yg jahat" (riwayat bukhari)

3) sesiapapun jika melihat sesuatu yg baik ada pada dirinya, anaknya, hartanya, atau yg menakjubkan dirinya, hendaklah membaca doa;

"masyaAllah (atas kehendak Allah), tidak ada kekuatan melainkan hanya dengan (pertolongan) Allah...Ya Allah berikan barakah padanya"

4) jgn terlalu menzahirkan perasaan takjub kepada bayi yg baru dilahirkan...sekiranya bayi itu terlalu comel, bijak, kelakar, dan sebagainya, ucaplah puji-pujian kepada Allah...


>mengubati penyakit 'ain pada bayi:
1) sekiranya kita tahu pelakunya, minta org itu mengambil wudhu'...air wudhu' tu mandikan pada bayi

2) melalui ruqyah
* surah al-fatihah
* ayat qursi
* surah an-nur : 35
* surah al-mulk : 1-4
* surah 4 qul


sumber: http://girlish87.blogspot.com

1 Mei vs 1 Rejab

Assalamualaikum...
Salam sejahtera...
vs

Esok hari Khamis, 1 Mei 2014..cuti Hari Buruh bagi rakyat Malaysia...bersamaan dengan 1 Rejab 1435H.

Jumaat, 18 April 2014

Tips Memilih Pasangan Hidup

Assalamualaikum...
Salam Sejahtera...

 Bukan senang nak pilih pasangan hidup...kalau salah pilih, menyesal seumur hidup..sebelum kahwin, pijak semut pun tak mati.
Agaknya kenapa boleh jadi macam tu?hm..sebab 'orang ketiga' (syaitan) tolong top up mana yang terkurang sebelum kahwin tu...sebab banyak haram dari halal. Bila dah kahwin, semua dah jadi halal. Syaitan tak suka. dia taknak tolong dah.

Untuk mereka yang masih solo dan tercari-cari calon.. anakMommy ada kongsi tips memilih calon untuk dijadikan pasangan hidup...

Bagi si lelaki....macam kita dah tau
1. Rupa
2. Harta
3. Keturunan
4. Agama
Lelaki memang suka perempuan cantik. Tidak dapat dinafikan lagi dan cantik ni subjektif pada setiap orang. Setiap orang sangat berbeza pendapat tentang kecantikan. Kenapa agama yang terakhir? Sebab tanggungjawab suami untuk memimpin isteri. Suami adalah ketua keluarga.

Berbeza bagi mencari calon suami, kriterianya terbalik.
1. Agama
2. Keturunan
3. Harta
4. Rupa
Kenapa pilih agama dulu? Sebab suami adalah ketua keluarga.suami akan memimpin keluarga ke jalan yang benar. Bila agama tip top, insyaAllah keluarga akan bahagia. Kekacakan adalah kriteria terakhir sebab bila ada harta, semua akan nampak hensem..betul tak?betul tak?

Suami ketua keluarga. Isteri pengikut setia....

Sumber gambar: hasnulhadiahmad

Khamis, 17 April 2014

Karpal Singh Maut Kemalangan

Assalamualaikum...
Salam sejahtera....

Terkejut anakMommy dengar berita HotFm pagi tadi.
Salam takziah untuk keluarga mendiang Karpal Singh.

Sumber: Google

Mengikut maklumat yang anakMommy dapat katanya kemalanga tu berlaku di kilometer 301.6, Lebuhraya Utara-Selatan (PLUS) menghala ke Utara berhampiran Gua Tempurung pada pukul 0053 17 April 2014.
Kemalangan melibatkan sebuah kereta Toyota Alphard (KS9898) dengan sebuah lori 3 tan. Kemalangan ini menyebabkan 2 mangsa meninggal dunia, seorang cedera parah dan 2 orang selamat. Mereka yang terkorban adalah Ahli Parlimen Bukit Gelugor, YB Karpal Singh dan pembantu peribadi beliau. Pembantu rumah cedera parah, 2 yang terselamat adalah anak lelaki YB serta pemandu.

Sumber: Google
Sumber: Google



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...