Pengikut

Khamis, 14 November 2013

[PART 4] Keguguran.... Cuci rahim/dnc

Assalamualaikum...
Salam Sejahtera...

Lepas dah kena admit wad....kena ambik darah..masuk jarum yang untuk drip air tu...apentahnamanya pas dah kena tahan wad tu...doktor pun datang melawat...dia bagi la penerangan sikit pasal dnc ni...cerita pasal risiko, komplikasi dan macam-macam la yang menakutkan...betul...tak ada yang ok pun..cerita pasal tercucuk rahim la...akan bleeding banyak la...kalau bleeding, terpaksa masuk darah...mungkin darah tu tercemar..mungkin akan alergik..gatal-gatal badan....kemungkinan kena HIV pun ada...sangat scary...selain tu dia kata dnc ni akan diberi bius separuh..thats mean kena cucuk ubat bius kat tulang belakang...ala...........serius takuuuuuut...terus rasa nak balik rumah...terus rasa menyesal tak gi klinik private je....TAPI....
pada sebelah petang, doktor bius datang melawat..anakMommy dah plan nak merayu bagi bius penuh ni...lepas ditanya-tanya sejarah kesihatan..dia kata "Ok..kita akan bagi bius penuh" fuh....legaaaaaaaaaaaaa en.baba pun kata..."Hm....tak payah la fikir nak gi private dah" hehe

Pukul 12tengah malam...anakMommy dah start puasa..tak boleh makan dan minum...air kosong pun tak boleh....perut kita kena kosong sebelum operation..takut nanti ada komplikasi yang melibatkan paru-paru..
6 pagi anakMommy dah siap mandi, pakai baju operation kaler putih...nurse dah masukkan air drip tu sebab anakMommy dah start puasa...

Pagi Isnin, pukul 7 pagi doktor panggil..doktor kata nak masukkan ubat pada rahim...bagi rahim lembut dan bersedia untuk di cuci...lepas masuk ubat tu....tak bleh gerak selama sejam..kena baring je...
masa masuk ubat ni...takde la rasa sakit pun..biasa je...yang masukkan tu doktor perempuan...lepas dah masukkan ubat, nurse kata akan rasa sakit..kemungkinan akan gugur sendiri.tapi anakMommy takde la pulak..tak sakit dan kena buat dnc jugak...

Disebabkan kes anakMommy tak urgent sangat...so kena tunggu turn la selepas ibu-ibu mengandung czer dulu and kes-kes emergency yang lain kalau ade...diikutkan turn anakMommy yang ke 3 tapi ada kes-kes lain anakMommy punya turn jadi yang ke5.

Dari pukul 6.00pagi anakMommy ready dengan baju operation..pukul 1.30 tengahari baru turn anakMommy...sempat la jumpa en.Baba sebelum naik ke OT tu....
pukul 1.30 ditolak ke bilik bedah, pukul 2.47pm start..3.10 pm dah settle...hm sekejap je kan.... pukul 4 dah sampai wad semula...
Masa dekat wad ni baru anakMommy rasa sakit perut...rasa macam nak bersalin..perut rasa macam diperah-perah....tapi still boleh tahan lagi....sejam la jugak sakit..pastu dah tak ade dah...sampai la sekarang...

Untuk dnc ni anakMommy diberi General Anasthetic (GA)..maknanya bius penuh..ubat bius ni diberi masa kita dalam bilik bedah...anakMommy sedar lagi la masa mula-mula masuk bilik bedah tu..dengar la diorang pasang lagu....tengok macam-macam jenis lampu..masa dalam tu kita akan diproses la...tampal itu ini kat badan..doktor bius bagi ubat tahan sakit melalui drip..pastu baru masuk GA..anakMommy dah ready nak kira 1-10 tapi tiba-tiba je dah tak sedar...sedar-sedar je dah selesai..

pengalaman anakMommy buat dnc, langsung tak rasa sakit...sakit masa kena cucuk and ambik darah je...ops terlupa pulak..sakit perut sikit lepas dnc..

tips dari kawan-kawan..lepas selesai operate..jangan terus bangun..baring dulu berjam-jam...takut nanti pening..dan muntah-muntah...

*tq kepada semua doktor-doktor yang terlibat..nurse...kawan-kawan...dan paling utama family....en.baba...i love you...

[PART 3] Keguguran... admit wad

Assalamualaikum...
Salam Sejahtera...

Ahad pagi Dhia, baba n anakMommy keluar breakfast sama-sama...makan roti canai.anakMommy minum teh ais...ye la...kan dah nak kena pantang..hehe lepas breakfast hantar Dhia gi rumah pengasuh, terus kitorang ke Hospital Seri Manjung...anakMommy kena admit ke Wad 1...dapat pun katil nombor 1..hihi anakMommy pun tuka la baju.pakai uniform hospital warna hijau...sori la.tak ade amik gambar pun masa kat hospital tu...takut nak buat dnc punya pasal...

Dah kena admit, macam biasa la..ada doktor datang tanya macam-macam la...pastu doktor tu cucuk jarum kat tangan...ada ambik darah sikit...anakMommy siap pesan lagi kat doktor tu suruh buat betul-betul..jangan nak cucuk banyak-banyak kali..huhu sian doktor yang bernama Ahmad Hanif tu..senyum je dia..bukan ape...banyak kali dengar doktor tak berapa cekap kerja-kerja macam ni..tapi Alhamdulillah....doktor ni ok.buat sekali je...walaupun houseman je...

Kes wad 1 ni khas untuk ibu mengandung..yang menunggu masa nak bersalin...yang ada masalah semasa mengandung macam cirit-birit ke...muntah sampai takde selera nak makan...baby dah meninggal dalam perut..keguguran macam anakMommy..macam-macam la yang berkaitan dengan mengandung..dah duduk dalam wad ni ada yang pakai baju hijau..ada yang pakai baju pink..hm anakMommy buat kesimpulan sendiri,yang pakai baju pink tu still ada baby dalam perut...selamat lagi babynya..yang baju hijau tu...baby dah tak ada...anakMommy la salah sorangnya tu...uhuhu sedihnya.....

Jiran-jiran katil anakMommy pakai hijau..ada yang dah mengandung 5bulan...4bulan...hm sian diorang...anak sulung pulak tu..anakMommy ada la jugak buah hati pengarang jantung kat rumah...cuma yang second ni tak ada rezeki...

Bila dah duduk dalam wad ni....tau je la.macam-macam ragam orang...orang ni mengerang sakit...orang tu nak bersalin...anakMommy yang penakut ni mula la rasa macam ada anak sorang pun dah cukup..hehe dulu masa bersalin yang sulung, anakMommy terus masuk labor room..tak ada pengalaman kena tahan wad macam ni..alhamdulillah...harap-harap kalau la ada rezeki mengandung lagi....biarlah prosesnya sama macam anak sulung...dipermudahkan...

*tq ye doktor Ahmad Hanif..sabar melayan ibu mengandung yang takut jarum ni...


Rabu, 6 November 2013

[PART 2] Keguguran....sakit ke?

Assalamualaikum...
Salam Sejahtera....

First time seumur hidup anakMommy keguguran...takut sangat.....bermacam-macam perasaan ada....macam ni rasanya perasaan orang yang keguguran...TAKUT!!! sedih tu tak datang lagi...mungkin sebab takut tu melampau-lampau kot..sampai tak fikir yang lain...

Pengalaman keguguran anakMommy ni....anakMommy tak rasa sakit langsung!!! sikit pun tak...start dari bleeding hari Rabu sampai le admit wad Hospital Seri Manjung hari Ahad tu..tak ada pun sakit-sakit perut...yang peliknya..bleeding pun sikit sangat..kadang-kadang langsung tak ada..dah admit wad pun tak sakit sampai la saat nak masuk bilik bedah..

Mungkin setiap orang lain-lain kot..anakMommy ada jugak google cari blogger yang senasib dengan anakMommy...ada yang sakit sangat...ada yang gugur sendiri dekat rumah...ada yang tumpah darah teruk sangat...macam-macam la..tiba-tibarasmenyesalpulakbaca

Setiap hari anakMommy berdoa jangan la tumpah darah tengah-tengah malam...tiap kali en.baba selesai solat, anakMommy suruh dia doakan agar semua dipermudahkan dan berjalan lancar..alhamdulillah...tak ada apa-apa berlaku sampai la anakMommy masuk wad..

*tq en.baba...i love you so much <3 <3 n cik Dhia...sangat memahami Mommy yang tak sihat ni...

[PART 1] Keguguran...

Assalamualaikum...
Salam Sejahtera....

Takut tak baca tajuk entry anakMommy?anakMommy pun takut..huhu ngeri...
Meh anakMommy nak cerita sikit kronologi second pregnancy ni...

Pada 16 September 2013 anakMommy disahkan mengandung 5minggu...sangat terkejut ok...tapi happy la jugak..nanti si Dini jadi kakak...ada kawan bermain....

Tapi malangnya..pada pagi 23 Oktober 2013(Rabu) pukul 9.30pagi...semasa anakMommy sibuk buat kerja sibuklahsangat..tiba-tiba rasa macam basah je...dalam hati "alamak! terkencing dalam kain ke?malunya kat kawan-kawan" anakMommy pun bangun la dari kerusi..pastu rasa air keluar lagi...tengok je kain dah ada merah-merah...PANIC...taktau nak buat apa dah..terus anakMommy ambil handbag lari masuk dalam kereta...call baba tercinta...9 kali anakMommy tepon baba tak angkat..alahai...airmata dah laju macam air terjun ni...pastu baba telefon balik...anakMommy bagitau la yang anakMommy dah bleeding....dia suruh pergi hospital..tak payah tunggu en.baba sebab dari tempat kerja dia nak ke sekolah anakMommy dah 30minit..padahal dari sekolah anakMommy nak ke hospital tak sampai 5minit pun...hospital depan tempat keje.
anakMommy pun fikir...kalau nak pergi sendiri, jauhnya nak parking...pastu nak jalan lagi....anakMommy pun mintak la tolong kawan...terkejut dia tengok anakMommy nangis-nangis..padahal pagi tadi ok je borak-borak...terus la ke emergency Hospital Seri Manjung..

Masa check up kat hospital...doktor kat emergency scan...bagitau baby dah tak ade heartbeat....hm..anakMommy pun...nak cakap apa lagi...diam je la..tak ada la pulak nangis meraung-raung macam drama tv tu....doktor kat situ refer ke bahagian labor pulak..tengah tunggu surat..baba pun sampai...
Pastu pergi scan dekat labor, doktor situ kate confirm la baby dah tak ada heartbeat..patutnya anakMommy 12week pregnant tapi baby besar 9week je..maybe baby tu dah tak ade since 9weeks la...baba pun tak ade cakap pape...2 kali scan tapi keputusannya tetap sama...hm

Doktor bagi consultation...suruh buat dnc..kitorang pun ok je la..nak buat macam mana..dah tak ada rezeki....anakMommy decide buat hari Isnin 28 Oktober 2013. So Ahad dah kena admit wad la...

Pengalaman dnc / cuci rahim anakMommy buat entry lain..dah panjang sangat pulak entry ni....
See ya....

*tq kak Mazian sebab tolong hantar ke spital...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...