Langkau ke kandungan utama

Catatan

Catatan Yang Ditampilkan

Sukan vs belajar

Assalamualaikum...
Salam sejahtera

Cabaran mengajar pelajar yang lemah dari sudut pembelajaran sangat menguji hati dan perasaan. Masa kita mengajar teori, baru 30minit...dah tanya bila nak rehat. Tapi lain pula kalau waktu mengendalikan amali, 3jam berlalu pun mereka tak perasan. Suruh rehat pun tak nak.. Suatu penyeksaan untuk mereka kalau cikgu cakap harini kita belajar teori, salin nota dan jawab kuiz.hahaha

Macam-macam ragam pelajar yang kita dapat jumpa. Setakat nakal dan ponteng tu masalah biasa. Alhamdulillah, selama lebih 10 tahun mengajar tak pernah lagi jumpa pelajar yang jahat.

Tanggungjawab sebagai pelajar, of course la belajar. Berdasarkan Falsafah Pendidikan Negara

"Pendidikan di Malaysia adalah suatu usaha berterusan ke arah memperkembangkan lagi potensi individu secara menyeluruh dan bersepadu untuk mewujudkan insan yang seimbang dan harmonis dari segi intelek, rohani, emosi dan jasmani berdasarkan kepercayaan dan kepatuhan kepada Tuhan. Usaha ini adalah bag…
Catatan terbaharu

Punca rumah terbakar

Assalamualaikum..
Salam sejahtera

Rumah terbakar?menakutkan...rumah kakak aM ada yang hampir terbakar

kejadian kakak 1:

masak di dapur basah. Selepas selesai urusan masak, kakak pun keluar nak pergi kerja..dah kat tempat kerja dah pun. Kemudian jiran telefon bagitau yang dapur terbakar. Allahuakbar!!!
Puncanya: api tak betul-betul tutup.masih ada api kecil..kuali jadi over panas dan keluar api.
Kesannya: tak teruk sangat, tingkap dapur pecah...tong gas dan dapur masak selamat lagi.

Kejadian kakak 2:

berlaku litar pintas pada soket penyaman udara dalam bilik. Nasib baik ketika kejadian ada anaknya di rumah. tengok asap keluar dari bilik. Cuba padam sendiri tapi tak berjaya, kemudian diorang telefon bomba.
Puncanya: sambungan pada soket tak ketat
Kesannya: bilik bau asap untuk suatu tempoh yang lama. Kena cat semula bilik.

Kejadian di rumah aM sendiri:

Pada suatu pagi jam 6.50pagi hari bekerja/bersekolah, aM dan cikDini ada di tingkat bawah. cikDini tengah breakfast. aM pulak lipat kain…

Road to Sydney: Rayuan visa

Assalamualaikum....
Salam sejahtera...

Bersambung tentang visa kena reject

bulan Februari 2019 - cikDini dan Aisy dah dapat visa. Visa valid setahun. Jadinya, bulan Februari 2020 akan expired...aM dan en.Baba punya sehingga Julai 2020

mulanya aM dah malas nak reappeal...tapi kakak dah bersungguh-sungguh suruh datang jugak, jadi kuatkan jugak hati untuk buat rayuan tu. Perancangan asal kalau visa granted bulan Februari tu..kitorang nak gi bulan Ogos...tak jadi la nampak gayanya..sebab simpanan nak Sydney tu, kitorang buat jalan-jalan gi Hatyai bulan Mac..hahahaha stress sebab visa kena reject

Macammana nak buat rayuan visa? Ikut je permintaan dari pihak Imigresen Australia. Klik link di bawah untuk lihat dokumen yang diperlukan.

dokumen yang diperlukan untuk rayuan visa Australia

dengan merujuk kepada apa yang pihak Aussie nak, aM pun carilah segala dokumen yang berkaitan.

Apa yang aM sediakan adalah seperti:

1. Borang Maklumat tambahan yang lengkap
2. Mukasurat biodata pasport
3. ET…

Road to Sydney: buat passport dan apply visa tapi kena reject

Assalamualaikum....
Selamat sejahtera =)

Lama tak menjengah blog...ni baru ada mood nak menulis....back to the topic
"Road to Sydney" hoyehhhhhhhh dah boleh beli tiket flight..kekekekeaM tengah hunting tiket murah bulan 12 ni..setakat ni tak jumpa lagi...we all demand sikit.nak naik MAS....

Kenapakah aM sangat gembira?of course la visa dah granted ::wink::wink::

aM nak cerita pengalaman acah-acah famous "Road to Sydney"

kakak aM dapat transfer kerja di Sydney untuk tempoh 2 tahun.2020 dia balik. So, untuk tidak melepaskan peluang penginapan percuma....ngehngehngeh aM pun merancang nak ke bumi kangaroo...

Sejak Disember 2018 kami satu keluarga (en.Baba, cikDini, Aisy dan aM) mencuba buat passport. Macam-macam masalah timbul. en.Baba sibuk sangat nak ke Pejabat Imigresen Manjung..bila dah ke Pejabat Imigresen, nak kena ada surat beranak pulak...Pegawai incharge kaunter tu garang pulak huhuhuhu...

Lastly kitorang buat passport di RTC Ipoh pada bulan Februari..pergi har…

Brownies Mudah

Assalamualaikum...
Salam sejahtera...

anakMommy dah lama teringin nak buat brownies..tapi alasan tak buat sebab tak ada tray...hukhuk alasan sangat kan...hihi

Minggu lepas masa jalan-jalan di Tesco.. ternampak kotak brownies...ada tulis FREE BAKING TRAY..erk!!! hm, apa lagi.. terus la beli...

Walaupun instant dan sangat mudah membuatnya... tapi en.Baba puji....dia kata sedap...... =) senyum lebar anakMommy dengar....seronok kot orang tersayang puji....

inilah kotak Brownies ajaib tu... jenama nona
 gambar hasilnya tak ada....maaf...







Pengalaman Membeli-belah dengan Groupon

Assalamualaikum...
Salam sejahtera..

Groupon...laman sesawang kita boleh tengok segala jenis jualan produk, perkhidmatan, percutian dan macam-macam lagi..

anakMommy selalu jugak menjengah ke Groupon mencari deal Photobook. huhu anakMommy ada terjumpa deal dari photobook menawarkan satu Photobook dengan harga RM0.00. Serius...0ringgit...
tanpa membuang masa, anakMommy grab the deal. Macam tipu je tapi betul... korang tengok la photobook yang anakMommy buat ni...haahaha terasa diri sangat kreatif...

Rajin-rajin la menjengah ke Groupon ni. Manatau ada deal yang korang tercari-cari ada disini..
ha. satu lagi.. Jika ada sebarang masalah dengan pembelian, terlupa kata laluan, tersalah maklumat emel, hubungi je pihak Groupon. Staff mereka sangat membantu. macam anakMommy haritu. beli deal, tapi salah alamat emel..tunggu confirmation deal, tak dapat-dapat..hubungi Groupon dengan hanya "live chat" masalah selesai..hihi

meh layankan photobook anakMommy dapat dengan groupon ni..

Safety Stranger

Assalamualaikum...
Salam sejahtera...

Semalam di tadika cikDini, beberapa orang staff Klinik Kesihatan Sitiawan datang buat pemeriksaan kesihatan, kutu dan juga pemberian ubat cacing. cikDini kata sedap ubat cacing tu. Manis.

cikDini tunjuk pamplet yang diterima...about safety stranger. Bagus juga kandungannya. Tapi entah dia faham ke tak... =)

anakMommy kongsikan pamplet ni. Sama-sama kita ingatkan anak-anak tentang keselamatan berada diluar rumah tanpa pengawasan ibubapa.