Pengikut

Isnin, 29 Disember 2014

Sesi Persekolahan 2015 ditangguhkan

Assalamualaikum...
Salam sejahtera...

kalau budak tadika cemane pulak ye????
nak kena telefon la ye....

em..cuti yang tak perlu diganti..nasib baik...

Khamis, 25 Disember 2014

Pray for Mangsa banjir

Assalamualaikum...
Salam sejahtera....

Keadaan banjir di negeri-negeri Pantai Timur nampak sangat teruk. Berdasarkan status FB yang anakMommy baca la...
bila tengok berita pulak...selain dari Kelantan, Terengganu dan Pahang...Perak dan Perlis turut mengalami banjir....
Diharapkan mereka semua yang terlibat tabah dengan dugaan ini...kita hanya mampu berdoa agar Allah permudahkan segalanya...

"wahai bumi telanlah airmu, Dan wahai langit berhentilah dari curahan hujanmu". aminn ..
suruh Hud 44

ya Allah..redakan la bencana yang kami alami.. lindungi la kami semua..elakkan lah dari berlaku bencana-bencana yang lebih besar dari biasa..
kasihani lah kami semua ya Allah.. sesungguhnya engkau lah penentu segalanya..
bantulah kami mangsa-mangsa bencana alam.. kami bermohon kepadamu..engkau lah Yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang.. makbulkan lah doa kami ya Allah.. amin ya rabbal alamin..


*petikan dari FB 
*sumber gambar fb






Khamis, 18 Disember 2014

Cik Dini ke Sekolah

Assalamualaikum...
Salam sejahtera....

Kesian Dini kan...cuti-cuti sekolah ni kena hantar pergi sekolah jugak....hehe saja je anakMommy dan en.Baba hantar dia ke tadika...tapi 2minggu je..macam extra class la..kenapa hantar??hm..asyik tengok tv je...cerita frozen....layan Disney Junior je memanjang...pastu dah tergolek-golek macam tak tentu arah...


Bermula 1 Disember sampai 12 Disember kelas Cik Dini. Dari pukul 8.30 hingga 12.00 tengahari setiap hari Isnin-Jumaat...Hari pertama dan kedua tu dia nangis la jugak..tersentuh jugak hati ni...tapi cikgu tadika tu suruh tinggal je...tak apa katanya....hari-hari berikutnya dah okey.dah tak ada nangis-nangis.. Lega hati anakMommy...
Cik Dini ni tak pernah lagi pergi school.. Her first experient went to school.. but next year she have to go to school..why? sebab anakMommy dah daftarkan dia tadika...next entry anakMommy cerita pasal tadika Cik Dini...

untuk tempoh 2minggu ni...ada la jugak perkembangan..boleh la nak colour lawa sikit....dah kenal huruf walaupun huruf C je.hihi dan boleh tulis nombor 1,2 je...hahaha bagi anakMommy tu pun dah cukup bagus untuk kanak-kanak umur 3 tahun...

anakMommy: Ramai tak kawan dekat school?
Cik DIni: Ramai...
anakMommy: nama apa kawan DIni tu?
Cik DIni: Hashimah.
anakMommy: lagi.....
cik Dini: hashimah...semua pun nama Hashimah.....
anakMommy: ramainya nama Hashimah (penuh dengan kekonfiusan) yang boy nama apa?
cik Dini: Boy tak tau....dia tak cakap pun apa nama dia...

hm...apa-apa je la Dini....

Layankan gambar Cik Dini


semua kawan-kawan yang nama Hashimah..hehe


dengan cikgu kesayangan..teacher Fizi

Selasa, 16 Disember 2014

Proses tukar Celcom ke uMobile

Assalamualaikum...
Salam sejahtera...

Sangat berbaloi la guna uMobile..setakat ni coverage memang terbaik..
Untuk uMobile ni..dan juga Celcom dulu...kitorang guna postpaid...Jadi masa nak tukar dari celcom ke uMobile...tak boleh dibuat di Manjung..kami kena pergi ke Ipoh..menurut dealer uMobile kat Giant Seri Manjung tu...kitorang kena pergi ke uMobile HQ di Ipoh Parade untuk meneruskan proses pertukaran servis dari Celcom ke uMobile..hm....lecehnya...tapi pergi la juga...

Ahad pagi lepas breakfast tu..kitorang terus menuju ke Ipoh Parade untuk mencari HQ uMobile..sekejap dan senang je proses tu. Isi borang je pun..tapi kenapa kat Manjung tak boleh buat ye..hm....

Hari Selasa pagi...tepat pukul 9...maka bermula lah servis telco terbaru untuk kami..uMobile...
2hari je dah setel.celcom dah terminate dan auto sambung uMobile...kitorang masih menggunakan nombor yang sama...

Jumaat, 12 Disember 2014

dari Celcom ke uMobile

Assalamaualaikum...
Salam sejahtera...

ta daaaaa......
anakMommy dan en. Baba dah tukar.dari servis celcom ke UMobile...


Dulu masa pakai Celcom...guna plan 1+5...en.Baba main line..anakMommy subline....
Dulu masa pakai Celcom...kami berdua ada pelan data...dua-dua pun ambil pelan data lite...300MB sebulan harga RM28...
Jumlah servis Celcom lebih kurang RM110 sebulan..

Sebagai langkah penjimatan seperti yang kerajaan buat sekarang, kitorang pun terpaksa buat keputusan untuk berjimat.. Kami menggunakan servis UMobile pulak sekarang ni....

Sekarang bila dah pakai UMobile...en.Baba main line..anakMommy masih lagi subline...
Yang penting total bill jadi lebih kurang RM70 je.....
hm jimat puluh-puluh ringgit kan....
Kenapa jadi murah sangat? sebab main line RM50 termasuk pelan data 2GB, 100minit masa berbual percuma ke mana-mana operator dan free call ke uMobile.
sub-line pulak RM10 TAPI boleh share pelan data 2GB dan masa berbual 100minit tu...hm ok la kan..en.Baba telefon anakMommy free je...kalau anakMommy nak telefon en.Baba kena charge la. takpun miskol je nnti en.Baba telefon balik.hehe
Tapi......uMobile ada add-on servis...hanya tambah RM5 untuk 100minit masa berbual percuma ke talian uMobile...hm...seronoknyaaaaaaaaaaaaaaa

dan yang paling best...line uMobile di rumah anakMommy terbaik. Agaknya line uMobile di Seri Manjung ni tiptop kot...tak pun anakMommy belum pergi lagi ke kawasan yang line tu hampeh.hehehe

kalau nak tau lebih lanjut, klik link ni postpaid plan uMobile dan untuk add-on pack

Khamis, 11 Disember 2014

Wallpaper Kaison...Siap!!

Assalamualaikum...
Salam sejahtera....

Akhirnya...siap jugak pasang wallpaper sticker yang beli di Kaison tu....dua bilik dah pasang wallpaper ni...setakat ni dah berbulan2 anakMommy pasang..actually En.Baba..Alhamdulillah...takde tertanggal lagi..harap-harap tahan lama...hihi

Siapa yang pasang? my beloved En.Baba la pasang...mula-mula tu memang bebel la jugak en.Baba ni..tak ada peralatan la...itu tak ada la..ini tak ada la...nasib anakMommy jenis penyabar...diam dan dengar je....tak menjawab..bagus kan..huhu....

Tapi sungguh tau..mula-mula buat tu agak fed up la jugak..susah jugak sebenarnya nak pasang wallpaper ni.nak luruskan dia..taknak gelembung..taknak ada terlipat...tapi bila dah buat 3kali..boleh tahan senang la jugak..tapi kesabaran kena tinggi la...pengalaman memang mengajar...en.Baba pun ok je..siap tanya kat mana nak pasang wallpaper lagi..tapi baru-baru ni gi Kaison di AEON Seri Manjung tu...macam stok dah tak banyak je...dah tak banyak pilihan...hm....

Ni gambar hasil kerja anakMommy dan en.Baba pasang wallpaper..


bilik Cik Dini..Dia sendiri pilih wallpaper kaler pink ni...

Ok la kan..dengan peralatan asal ado..guna cutter, gunting, pembaris dan kain je..
Satu dinding tu guna 2gulung wallpaper. Ada lebih lagi. Tapi taktau la nak buat apa. anakMommy ni tak kreatif.

Isnin, 8 Disember 2014

Waterproof Bedsheet

Assalamualaikum...
Salam sejahtera...

hm...demi untuk toilet training...anakMommy beli alas tilam kalis air ni...hanya untuk Cik Dini..



Harganya...RM50 termasuk pos..anakMommy beli online je. Beli di fb: Kid Collection Shops (KCSs)
Murah kan...Ada juga anakMommy survey kat mydeal, milkadeal...harga mahal sikit..RM53 hingga RM60...

Tapi kan....jangkamasa penghantarannya lambat sangat..anakMommy buat payment 21.11.2014 hari Jumaat. 2hb12 baru dapat. Lambat kan. Bila anakMommy tanya seller tu..dia kata dah pos. Minta tracking no.tapi tak bagi-bagi pun.. Lambat je nak reply msg,sms...hm anakMommy assume dia tak pos lagi...

1hb tu baru dia respon. dan bagi sekali tracking no. tapi tak boleh nak check jugak...sebab taktau dia guna courier apa...bila tanya..tak jawab pun...hm...anakMommy tanya baik-baik ye..takde yang kurang sopan melainkan sopan belaka...
anakMommy tunggu je la dengan susah hati...susah hati kenapa...kot-kot la kena tipu...tapi alhamdulillah...akhirnya dapat jugak bedsheet tu..dah guna pun..dan dah kena kencing pun....sabo je la...

Jumaat, 5 Disember 2014

Clinique in My Heart

Assalamualaikum...
Salam sejahtera....

hm...dah 6 tahun anakMommy pakai produk Clinique ni...nak kata okey..okey la kot. Kulit tak ada masalah. Tapi taktau la kalau memang dah semulajadi tak ada masalah. Mungkin pakai apa-apa produk pun ok. Tapi tak jugak.pernah try guna SK-II. Gatal oo kulit.... Rugi je beli mahal-mahal. En. Baba kata guna je la yang tu...dah tak ada masalah. Kalau tukar produk, takut tak sesuai pulak... anakMommy pun setia je la dengan Clinique ni..

Untuk produk Clinique ni anakMommy pakai Pencucui, toner dan pelembab je. Selain dari tu tak pernah try lagi... Bagi anakMommy agak jimat jugak pakai Clinique ni...tahan lama. 2tahun++ baru abis. Tapi tak semua habis serentak. Bila nak beli tu...tak ada la keluarkan banyak bajet. Beli satu je...

Harga cleanser: RM 60/ RM85 harga ni kompem sebab baru beli.
Yang ni RM65

Yang ni RM85

Harga toner:RM80

Harga pelembab: RM120

* untuk toner dan pelembab ni anakMommy agak-agak je.dah tak ingat.lupa nak tengok harga masa beli cleanser tu...

Bila dah lama baru nak abis, memang anakMommy tak ingat la pakai jenis yang mild ke apa ke...Yang best tentang Clinique ni...dia ada simpan rekod. Kalau tak ingat kita pakai jenis 1,2,3 ke...dia akan tengok rekod kita..Mudah kan.....

#sumber gambar:GOOGLE

Isnin, 1 Disember 2014

Cik Dini tanpa Pampers

Assalamualaikum...
Salam sejahtera..

Cabaran yang menggugat kesabaran....ajar anak poo n pee di tandas...
anakMommy pernah cuba buat masa cuti bulan 12 tahun lepas. 100% gagal!!! mungkin CIk Dini belum bersedia kot...ataupun mami salah skill...ahaks....

So, pertengahan tahun ni...Cik Dini dah boleh pee pee kat tandas. dengan syarat....dalam keadaan sedar..kalau tidur, tak menjadi jugak... tapi poo poo masih tak berjaya. Asal duduk kat mangkuk tandas tu je..mesti tak jadi...dia kata tak boleh nak keluar.hm..kesian la pulak. Risau jadi sembelit..hm layankan je pakai pampers time poo poo tu. Cemana la nak pergi school tahun depan ni... Teacher tu dah pesan siap-siap... "Toilet trained your daughter. No pampers allowed"
erk..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...