Pengikut

Khamis, 27 Jun 2013

Jepun tanpa Visa

Exemption of Visas for Nationals of Malaysia

June 25, 2013
Japanese
    1. A visa exemption arrangement exists between Japan and Malaysia such that nationals of Malaysia who meet relevant conditions may enter Japan without obtaining a visa for a period of not exceeding three consecutive months (short-term stay). Nevertheless, since 1993, based on a consideration of the state of affairs at the time, the Government of Japan began to encourage that nationals of Malaysia obtain a visa in advance to enter Japan.
    2. However, in celebration of the 40th Year of ASEAN-Japan Friendship and Cooperation, the Government of Japan has decided that from July 1, nationals of Malaysia in possession of ordinary IC passports meeting ICAO standards (with ICAO’s IC passport symbol on the front cover) who wish to enter Japan for short-term stay will no longer be encouraged to obtain a visa as noted above and will be able to visit Japan without one. In making this decision, Japan is effectively restarting the measures to offer visa exemptions for nationals of Malaysia with the intention of entering Japan for short-term stay. The further development of Japan-Malaysia exchange is expected as a result of the restart of the visa exemption, including increases in the number of tourists from Malaysia who visit Japan and the enhancement of the ease of business transactions between the two countries.
      Regardless of the above, the restart of visa exemptions shall apply only to those with an ordinary IC passport in compliance with ICAO standards as mentioned above. Nationals of Malaysia who do not hold an ordinary IC passport in compliance with  ICAO standards continue to be encouraged to obtain a visa.
    Exemption of Visas for Nationals of Malaysia
    Petikan dari laman web kedutaan Jepun

    Assalamualaikum...
    Salam sejahtera...

    Dah baca petikan info terbaru kat atas tu?
    Berita baik untuk rakyat Malaysia yang nak ke Jepun..
    Semua orang pun dah tau betapa susahnya nak pergi Jepun..sebab apa?sebab nak pergi Jepun tu kena ada VISA...dengar cerita...susah nak dapat VISA...kena ada RM10k dalam akaun la..kena ada itenary la...sekarang tak lagi...dah tak perlu VISA kalau nak ke sana...senang la kan...

    Dalam fikiran ni pun dah melayang-layang sampai ke Jepun.hehe tapi ongkosnya tiada..huhu boleh berangan je la...


Rabu, 26 Jun 2013

Tiada jerebu lagi

Assalamualaikum...
Salam sejahtera...

Harini dengan semalam anakMommy cuti..bukan anakMommy mohon cuti..tapi ni cuti untuk seluruh sekolah daerah Manjung..sebab jerebu yang agak teruk..mencecah 300 la jugak..semalam anakMommy ronda-ronda naik kereta, jarak penglihatan amat terhad..tapi bila keluar rumah pagi tadi untuk sidai kain...cuaca sangat baik..jerebu pun dah takde lagi...
Alhamdulillah....doa umat Islam dimakbulkan....terima kasih YA Allah....

hm...Bila dah cuti...kena la ganti...entah bila la sekolah ganti...cuti nak..ganti taknak..hehe

Ahad, 23 Jun 2013

Jerebu sana sini

Assalamualaikum...
Salam sejahtera....
Selepas beberapa hari...akhirnya jerebu dah sampai ke Manjung...IPU di Seri Manjung harini 94....gi breakfast pagi tadi suasana ala-ala Cameron gitu...hehe tapi tak sejuk la....
Bayangkan 94 dah macam ni...ntah macam mana la sahabat kita di Muar yang bacaan IPU 745 tu...dah di isytihar darurat pun oleh PM kita...
Semoga hujan lebat akan turun membasahi bumi Malaysia...dan mereka yang mencetuskan jerebu ni akan terima akibatnya...amin....

Jumaat, 21 Jun 2013

Ajaibnya sayur

Assalamualaikum...
Salam sejahtera...

anakMommy ternampak petikan ni di wall facebook...saja nak share dengan semua....


Khamis, 20 Jun 2013

Petua #2: Hilangkan kotoran pada cawan

Assalamualaikum...
Salam Sejahtera....

Kotoran atau karat pada cawan memang nampak tak menarik...rasa macam kotor je kan walaupun kita dah basuh...cawan, mug, teko kat rumah anakMommy pun sama...dah sental dengan sunlight pun susah nak hilang..masih ada jugak nampak karat tu...

anakMommy ada la jugak baca petua dalam majalah...guna cuka la...so bikarbonat la..lemon...tapi tak rasa nak buat pun..tak percaya sebenarnya...huhu susah kan...orang dah bagi petua pun tak nak ikut...hm....
so berdaki la cawan kat dapur rumah tu...

tapi suatu hari............masa tengah bersembang dengan bff...terkeluar la cerita pasal karat-karat ni...my bff bagi petua nak hilangkan karat cawan tu...senang gila...sama macam petua dalam majalah....hihi tu la...tak ikut lagi..haha tq zura my bff

HILANGKAN KOTORAN DEGIL PADA CAWAN/MUG/TEKO

Bahan yang diperlukan:
- berus basuh pinggan
- cuka

Cara-cara:
1. Tuangkan cuka dalam cawan. (lebih kurang suku cawan tu)
2. Tonyoh dengan berus basuh pinggan.
3. Siap!

Hasilnya cawan/mug berseri-seri..tiada lagi kotoran yang kelihatan..ahaks...
petua ni anakMommy tak pasti la berkesan ke tak untuk barangan plastik...kalau untuk kaca memang terbaik...

ni cawan kat rumah yang telah anakMommy putihkan..hehe

Rabu, 19 Jun 2013

Gambar #2

Selasa, 18 Jun 2013

Ulangtahun ke3


Tertinggal cerita sendiri...hehe gambar diambil masa nikah 3tahun lepas....12 JUN 2010...
dah tiga tahun jadi isteri kepada En.Baba ni...semoga perkahwinan kami berpanjangan hinggga ke akhir hayat.

Sabtu, 15 Jun 2013

swEEthomE #introducer

Assalamualaikum...
Salam sejahtera...

Apakah intoducer tu....meh nak citer sikit...masa kita nak beli rumah tu...sales person tu akan tanya siapa yang bagitahu pasal rumah yang nak dibeli ni...kita pun jawab "kawan"..kawan kita ni la introducer...penting sangat ke introducer ni...jawapannya...sangat la penting.....sebab apa?sebab introducer ni akan dapat duit...ha...RM500 tau bagi setiap rumah yang berjaya dijual..kalau dapat promote 10buah rumah..em 10XRM500=RM???? banyak kan.....
RM500 ni developer anakMommy la bagi..tempat lain tak pasti sama ada harga tetap ke atau bergantung pada developer tu sendiri..tapi tetap ada RM RM...

masa anakMommy beli dulu, anakMommy letakkan nama en.Baba sebagai introducer...bila rumah dah siap 100%, en.Baba akan dapat la RM500 tu..boleh la buat apa-apa yang patut dengan duit tu..

swEEthomE #rumahku

Assalamualaikum....
Salam sejahtera....

Kredit: desainrumahasri.com
Bestnya kalau dapat sebuah rumah banglo macam dalam gambar kat atas tu...best sangat...ada laman untuk bersantai...tanam pokok bunga..hm...bahagianya rasa... =D rumah yang anakMommy tinggal sekarang ni rumah teres setingkat....menyewa je pun.sekarang ni dalam proses nak ada rumah la....sedang dalam pembinaan...bukan rumah banglo macam dalam gambar tu...mampu beli rumah teres je.....tu pun dah hampir nak lemas nak bayar..hehe tak bayar lagi pun sebenarnya....18bulan lepas sign S&P baru mula bayar..kenapa 18bulan baru kena bayar?hm baca entry ni swEEthomE #pinjaman perumahan

anakMommy teringin la nak tinggal dalam banglo....tapi mahal giler nak mampos...RM37++++ kalau nak jugak..balik kampung je la...rumah tinggalan mak abah...

anakMommy beli rumah teres dua tingkat je kat Manjung ni..itu pun harga cecah suku juta...huhu mahal tau rumah kat Manjung ni...hm...memang kat Manjung je ke yang mahal atau memang hartanah sekarang ni harga camtu?

ta daa....ni lah rupa tak siap tu...
Lepas ni akan bermula projek rumah...mendeko dan sebagainya....

swEEthomE #Pinjaman Perumahan

Assalamualaikum....
Salam Sejahtera...

bila nak membeli rumah kena la buat pinjaman kan...tak ramai yang mampu beli cash..ada tak yang beli cash sebenarnya?kayo betul ek dapat beli cash....

Memandangkan anakMommy ni kakitangan kerajaan..anakMommy buat pinjaman perbendaharaan je la...Bahagian Pinjaman Perumahan (BPP)..mula-mula tu takut la jugak gagal ke apa ke...rupa-rupanya senang je..tak sampai 2bulan semua dah settle.tunggu rumah nak siap je..
berapa banyak yang boleh dipinjam,kena tengok dulu kelayakan pinjaman..kelayakan ni bergantung kepada basic salary...tengok jadual ni

TARIKH BERKUATKUASA MULAI JANUARI 2011
Bil
Gaji Bulanan Hakiki (RM)
Kelayakan Pinjaman (RM)
1

6,500 dan ke atas

450,000
2
5,500 ke 6,499
420,000
3
4,500 ke 5,499
400,000
4
3,500 ke 4,499
380,000
2
3,000 ke 3,499

320,000
3
2,500 ke 2,999

280,000
4
2,000 ke 2,499

255,000
5
1,500 ke 1,999

205,000
6
1,200 ke 1,499

168,000
7
1,000 ke 1,199

130,000
8
800 ke 999

105,000
9

799 dan ke bawah

80,000
Tarikh Dikemaskini ( Isnin, 25 Februari 2013 08:52 )
Sumber: BPP

masa anakMommy mohon dulu basic tak sampai RM2500 pun..jadi layak pinjam RM255000 je la..harga rumah RM255360 (afterless bumiputera)..kena la bayar kat lawyer lagi RM360 tu..untung beli rumah guna BPP ni..tak perlu keluarkan 10% deposit...dan bayaran balik bermula bila rumah 100% dah siap atau 18bulan dari sign S&P....sebab tu la anakMommy tak bayar duit rumah lagi...bayangkan bila dah mula bayar RM12++.++ tak ingat nilai sebenar dipotong dari gaji....agak sesak la..nasib baik ada en.Baba..kitorang share la..bayar sama-sama...

Khamis, 13 Jun 2013

(,^^) salam ceria

Assalamualaikum...
Salam sejahtera...

Lamanya anakMommy tak jenguk blog...apatahlagi blogwalking...sangat-sangat tak sempat nak melawat blog kawan-kawan...sepanjang cuti sekolah anakMommy tak berblog..asal pegang handphone je...mesti si Dhia suruh simpan balik...nak kena main dengan Dhia je...hm layankan je la...nanti kang kekurangan kasih sayang pulak...

sekarang dah masuk kerja..boleh la curi-curi masa sikit time breakfast and lunch untuk blog...ops


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...