Langkau ke kandungan utama

Brownies Mudah

Assalamualaikum...
Salam sejahtera...

anakMommy dah lama teringin nak buat brownies..tapi alasan tak buat sebab tak ada tray...hukhuk alasan sangat kan...hihi

Minggu lepas masa jalan-jalan di Tesco.. ternampak kotak brownies...ada tulis FREE BAKING TRAY..erk!!! hm, apa lagi.. terus la beli...

Walaupun instant dan sangat mudah membuatnya... tapi en.Baba puji....dia kata sedap...... =) senyum lebar anakMommy dengar....seronok kot orang tersayang puji....

inilah kotak Brownies ajaib tu... jenama nona
 gambar hasilnya tak ada....maaf...







Ulasan

Catat Komen

terima kasih =)

Catatan popular daripada blog ini

[PART 4] Keguguran.... Cuci rahim/dnc

Assalamualaikum...
Salam Sejahtera...

Lepas dah kena admit wad....kena ambik darah..masuk jarum yang untuk drip air tu...apentahnamanya pas dah kena tahan wad tu...doktor pun datang melawat...dia bagi la penerangan sikit pasal dnc ni...cerita pasal risiko, komplikasi dan macam-macam la yang menakutkan...betul...tak ada yang ok pun..cerita pasal tercucuk rahim la...akan bleeding banyak la...kalau bleeding, terpaksa masuk darah...mungkin darah tu tercemar..mungkin akan alergik..gatal-gatal badan....kemungkinan kena HIV pun ada...sangat scary...selain tu dia kata dnc ni akan diberi bius separuh..thats mean kena cucuk ubat bius kat tulang belakang...ala...........serius takuuuuuut...terus rasa nak balik rumah...terus rasa menyesal tak gi klinik private je....TAPI....
pada sebelah petang, doktor bius datang melawat..anakMommy dah plan nak merayu bagi bius penuh ni...lepas ditanya-tanya sejarah kesihatan..dia kata "Ok..kita akan bagi bius penuh" fuh....legaaaaaaaaaaaaa en.baba pun…

Petua #2: Hilangkan kotoran pada cawan

Assalamualaikum...
Salam Sejahtera....

Kotoran atau karat pada cawan memang nampak tak menarik...rasa macam kotor je kan walaupun kita dah basuh...cawan, mug, teko kat rumah anakMommy pun sama...dah sental dengan sunlight pun susah nak hilang..masih ada jugak nampak karat tu...

anakMommy ada la jugak baca petua dalam majalah...guna cuka la...so bikarbonat la..lemon...tapi tak rasa nak buat pun..tak percaya sebenarnya...huhu susah kan...orang dah bagi petua pun tak nak ikut...hm....
so berdaki la cawan kat dapur rumah tu...

tapi suatu hari............masa tengah bersembang dengan bff...terkeluar la cerita pasal karat-karat ni...my bff bagi petua nak hilangkan karat cawan tu...senang gila...sama macam petua dalam majalah....hihi tu la...tak ikut lagi..haha tq zura my bff

HILANGKAN KOTORAN DEGIL PADA CAWAN/MUG/TEKO

Bahan yang diperlukan:
- berus basuh pinggan
- cuka

Cara-cara:
1. Tuangkan cuka dalam cawan. (lebih kurang suku cawan tu)
2. Tonyoh dengan berus basuh pinggan.
3. Siap!

Hasilnya cawan…

Road to Sydney: Rayuan visa

Assalamualaikum....
Salam sejahtera...

Bersambung tentang visa kena reject

bulan Februari 2019 - cikDini dan Aisy dah dapat visa. Visa valid setahun. Jadinya, bulan Februari 2020 akan expired...aM dan en.Baba punya sehingga Julai 2020

mulanya aM dah malas nak reappeal...tapi kakak dah bersungguh-sungguh suruh datang jugak, jadi kuatkan jugak hati untuk buat rayuan tu. Perancangan asal kalau visa granted bulan Februari tu..kitorang nak gi bulan Ogos...tak jadi la nampak gayanya..sebab simpanan nak Sydney tu, kitorang buat jalan-jalan gi Hatyai bulan Mac..hahahaha stress sebab visa kena reject

Macammana nak buat rayuan visa? Ikut je permintaan dari pihak Imigresen Australia. Klik link di bawah untuk lihat dokumen yang diperlukan.

dokumen yang diperlukan untuk rayuan visa Australia

dengan merujuk kepada apa yang pihak Aussie nak, aM pun carilah segala dokumen yang berkaitan.

Apa yang aM sediakan adalah seperti:

1. Borang Maklumat tambahan yang lengkap
2. Mukasurat biodata pasport
3. ET…