Pengikut

Sabtu, 21 Mac 2015

GST oh GST...

Assalamualaikum....
Salam sejahtera...

apa itu GST? Goods and Service Tax. Siapa yang kena GST? hm..tengok bawah ni..
Semua kena GST...tapi yang tak bestnya pengguna seperti kita..sebab tak boleh claim balik...harga barang pun dah mahal sekarang ni... ada juga harga barang runcit yang sama je harganya...tapi kuantiti dah dikurangkan..contoh macam milo 3 in 1, nesvita 3 in 1..pampers...tapi apa yang kita boleh buat..nak minum, nak guna jugak benda tu..so bayar..taknak bayar, tak payah beli..tu je...

ada jugak yang kata ok GST ni..sebab ada jugak barang yang sebelum ni kita kena charge tax 10%.tapi bila GST ni kita cuma bayar tak 6% je...tapi apa benda ye? kalau kita makan kat fastfood..ada sevice charge dan government charge..tapi bila ada GST ni..jadi satu charge je ke? anakMommy pun taktau la..nak kena gi makan pizza la 1 April ni...

anakMommy dah dapat surat dah berkaitan dengan GST ni...insurans pun ada kenaikan sikit...oh no.....kad kredit?ala......internet banking?erk!! kasihan rakyat marhaen ni..hukhuk

ada hikmah jugak GST ni...ha?hikmah?!!hehe kita sebagai pengguna akan berfikir sebelum membeli dan gunakan secara berhemah....hm pujuk diri sendiri uwaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

2 ulasan:

  1. tajuk entry kita hampir samaaaa.. :)
    kebetulan.

    BalasPadam
    Balasan
    1. ha'ah la...hehe
      tq datang singgah blog anakmami

      Padam

terima kasih =)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...