Assalamualaikum
Salam Sejahtera....
Petua #1: Melembutkan daging
Perapkan daging dengan betikpapaya selama setengah jam atau lebih...masak seperti biasa...
atau
masukkan batang betik yang dipotong kedalam masakan....insyaAllah daging akan lembut
:: terdapat enzim dalam betik yang boleh menguraikan protein daging...sebab tu la daging akan cepat lembut...
Salam Sejahtera....
Petua #1: Melembutkan daging
Perapkan daging dengan betik
atau
masukkan batang betik yang dipotong kedalam masakan....insyaAllah daging akan lembut
:: terdapat enzim dalam betik yang boleh menguraikan protein daging...sebab tu la daging akan cepat lembut...
good sharing...
BalasPadamanakmami pun baru tau.. =)
PadamLepas nie boleh cuba try test la.. :)
BalasPadamcube test...jangan tak cube..hihi
Padambaru tahu
BalasPadambiasa tgk org pukul2 je daging tu nak bg lembik.. hehhee
tu la kan..slalu tgk omputih masak dia ketuk-ketuk daging tu...hihi pasni ada solution baru...hihi
Padambetik tu kena potong2 ke mcm mn?
BalasPadambetik tu kite hancurkan...pastu perap daging tu...
PadamWan pun br tau...thanks. Slalu wan dok rebus ja lama2. Tu pun kalau nk buat sup la. Kalau nk buat steak, wan wrap dulu then kukus jap.
BalasPadamP/s:...anyway wan tlg jerk...bkn buat sndr. Hehehe